smart

Успешна работа на учениците от Равда

ТРЕТОКЛАСНИЦИ ОТ РАВДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОТКЛЮЧВАТ ТАЙНИТЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО С ПРОЕКТА „ГОЛЕМИЯТ ЛОВ НА РАСТЕНИЯ”

 

За втора поредна година  учениците от трети клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Равда с класен ръководител Марина Янкова се включиха в проекта „Големият лов на растения” с изпълнението на творчески задачи.

С подкрепата на училищното ръководство и проявената загриженост за екологичното възпитание на учениците, работата по проекта през миналата учебна година беше отличена високо- с международен Сертификат от „Еко- училища Toyota- биоразнообразие” за изключителен принос към проекта и той беше публикуван в световния сайт Exposure https://greatplanthuntbulgaria.exposure.co/

Успешната работа на учениците от Равда се дължи и на богатата с наръчници, идеи и дейности библиотека на сайта и възможността за обогатяване и практическо приложение на придобитите опит и знания, както и с любезното съдействие на ръководстото на Община Несебър.

Кампанията има за цел да  образова и насърчи учениците да предприемат положителни действия, затова със задоволство те продължават да отключват тайните на биоразнообразието.

В началото на учебната година бяха направени проучвания за осведомеността на третокласниците по въпросите за биоразнообразието, след това те изработиха богато илюстрирана карта на двора на училището с описани в нея всички растителни видове. За да бъдат коректно попълнени данните в картата, съдействие оказа управителят на фирма „Козарови” ООД  г- н Димитър Козаров- доктор на биологичните науки, който е жител на с. Равда.

Учениците се погрижиха и за зимуващите птички като отново поставиха къщички за птици с хранилки на дърветата в двора.

received_174724963824682 Следващата инициатива, която предприеха беше да „осиновят” дърво от двора на училището. Това изключително много допадна на третокласниците и те с ентусиазъм се срещнаха и разговаряха за растителните видове в двора с инж. Козаров. За целта бяха изработени табелки с наименованията на дърветата и кратка информация за тях- единият е застрашен от изчезване вид- Атласки кедър (Cedrus atlantica). Всеки ученик с помощта на родителя и учителя изготви план как ще се грижи за дървото и каква лична отговорност ще поеме, за да може след време други деца да се подслонят под сянката му и да прочетат табелата: „Дървото е отгледано от трети клас, випуск 2017-2021 г.”

Проектът „Големият лов на растения” е съвместна инициатива на  Toyota Motor Europe (www.toyotafund.eu) и  Фондацията за екологично образование (www.fee.global), като в България той се управлява за поредна година от Българско Движение „Син флаг” ( http://www.blueflag.bg ).

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *