32013

С много прояви,панихида за загиналите герои и концерт, Несебър почете Деня на победата

 

Стотици руски граждани,живеещи в Несебър и други селища на общината се включиха в честването на Деня на победата

 

48530С полагане на венци на паметната плоча на антифашистите, която се намира в близост до читалище „Яна Лъскова-1905“ в стария град, община Несебър отбеляза Деня на Европа и победата над Хитлерофашизма. В церемонията взеха участие кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Румен Кулев, председателят на местната структура на НД „Русофили“ Христо Николов и много граждани.

Днес бяха поднесени и цветя пред паметник и паметна плоча на загиналите в двете световни войни  в селата Кошарица и Гюльовца, като организатор на проявата бе общинската организация на  сдружение „Русофили“.

Малко по-късно – от 18 часа, в НЧ „Яна Лъскова – 1905“  се проведе  музикално-театрална вечер, посветена на днешната дата. Проява се организира от община Несебър, Общинската структура на НД „Русофили“ и читалището в града.

Денят на Победата и на  Европа се почита на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Декларацията на Шуман стои в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на ЕС. В България той е обявен за такъв с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *