Karakov

Скръбна вест! Напусна ни Николай Каръков – легенда в туризма

снимка: Грамофона.ком

Автор: Флагман

Поклонението пред тленните останки ще бъде на 13 ноември от 11 часа в Гробищен парк-Несебър,съобщиха близките му

Работи в сферата на хотелиерството, на организационна работа, а от 1974 г. преминава през различни отговорни длъжности като директор на микрокоплекси и ръководството на Главната дирекция

Доайенът на туризма в Слънчев бряг Николай Каръков е издъхнал след кратко боледуване, съобщиха негови близки. Той ни напуска на 78-годишна възраст. Почти през целия си съзнателен живот, Каръков заемаше ключови постове в Слънчев бряг и Елените.

Той е завършил ВИНС Варна със специалност „Икономика и вътрешна търговия“. Работи в сферата на хотелиерството, на организационна работа, а от 1974 г. преминава през различни отговорни длъжности като директор на микрокоплекси и ръководството на Главната дирекция.

От 01.03.1988 до 1997 г. е директор на ваканционното селище „Елените”. След освобождаването му от заеманата длъжност е поканен за работа в туристическия сектор при усвояването на крупни инвестиции и развитието на нови обекти.

 

Половин век в туризма за Каръков е по-скоро житейска история.

Отговорен, поемащ отговорност, обаятелен и организиран, способстващ за просперитета на туристическия комплекс „Слънчев бряг” и ВС „Елените”. Проявява се като ръководител с мениджърско виждане. За формиране на туристическия продукт се изисква и изпълнява много работа и усърдие, а без личния опит на ръководните кадри това е невъзможно. Повече от всякога използва натрупания си опит, за да постигне по-висока ефективност в развитието на стопанския и международния туризъм.Човек трябва да „чувства” туризма вътре в себе си, „да гори”.

Натрупаният му богат личен опит, е за създаване на редица отговорни и изпълнителни кадри като: сервитьор, готвач, сладкар, администратор, информатор-обменител, барман, екскурзовод, аниматор, шофьор на туристически автобус, микробус, такси и още други. Не случайно името за Каръков се свързва с това на основоположниците на туристическия комплекс и с активното си участие в изграждането му. От 1 март 1988 Каръков се превръща в приемник и продължител на развитието и утвърждаването на ВС „Елените”.

В периода до 1997 г. ваканционното селище е в развитие, възход и възраждане. Стопанският туризъм в селището постига все по-високи резултати. Човек трябва да е много интелигентен и смел, винаги сред работещите, които имат качествата, способността да мислят перспективно, да поемат рискове, защото знаят, че без пресметнат риск, няма успех както при социализма, както и понастоящем.

В процеса на изграждането Каръков е от силните послания със способностите и уменията си за използване на ситуацията при вземане на управленските решения. Силата на решенията е в това, че е „уловен” конкретния исторически момент и много от тези решения са вземани „на момента”.

……………………………………………….

Екипът на сайта „Несебър нюз“ изказва дълбоки съболезнования на семейството и  близките на Николай Каръков.Той няма да бъде забравен от несебърската общественост и от туристическите деятели!

Поклон пред светлата му памет !

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *