Почетен знак БСУ

Проф. Мария Нейкова връчи най-високото отличие „Почетен знак на областния управител“ на президента на БСУ Петко Чобанов

 

Областният управител проф. Мария Нейкова връчи Почетния знак на Областна администрация Бургас на президента на БСУ Петко Чобанов. Най-високото отличие се връчва за особени заслуги в развитието на висшето образование в България и региона и по повод 30 години от създаването на университета.

„Гордея се, че съм възпитаник на Бургаския свободен университет. Емоционален ден е днес, защото 30 години говорят не просто за опит, а за създадена традиция. Ако при „раждането“ на идеята за свободен университет в Бургас, някой си е позволявал да има съмнение в амбициите и възможностите му, то днес за всички е ясно, че БСУ е институция с характер“, каза в приветствието си областният управител проф. Нейкова, която е и декан на Центъра по юридически науки в БСУ.

Кръгла маса, посветена на празника под надслов „Новите десетилетия след столетието на свободните университети“, събра академичните ръководства на Варненски свободен университет, Висше училище по застраховане и финанси, София, Висше училище по сигурност и икономика, Пловдив. Присъстваха още проф. д-р Николай Денчев, ръководител  катедра „Социално предприемачество“ от Свободния университет на Брюксел, д-р Абел Диаз, изследовател от Свободния университет на Брюксел, зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, членовете на Настоятелството на БСУ, както и цялото академично ръководство на Бургаския свободен университет.

За да поздравят академичното ръководство на БСУ и неговите студенти бе осъществена онлайн връзка с ръководителите на висши учебни заведения от Белгия, Колумбия и Богота (Южна Америка).

На кръглата маса бяха дискутирани теми, свързани със създаването, изграждането и функционирането на свободните университети в България; история и причини за възникване на свободните университети в Европа; отвореното към пазара на труда висше образование и компенсирането на пазарните дефицити и предимства на образованието в свободните университети; интернационализацията на висшето образование и др.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *