DSC08517

Празник на Пушкин в ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий” -Обзор

_DSC0579-1

Учебната година за учениците в ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий” -Обзор приключи с празник, посветен на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин и на руския език.

DSC08373Група ученици от  училището беше включена в Международен конкурс с проект „Езикът на Пушкин – свят без граници”, организиран от Общинска организация Движение Русофили – град Несебър, заедно с още две групи ученици от СОУ „Любен Каравелов” – в    Несебър и професионалната гимназия по туризъм „Иван Вазов” – Слънчев бряг.

Гости на заключителната изява по проекта бяха  Румен Кулев – председател на Общински съвет – Несебър,  Христо Николов – ръководител на проекта,  Христо Янев – кмет на гр. Обзор,  Иваничка Михайлова –  представител на кметство Обзор и учители от училището.

DSC08464Празникът  протече под формата на състезание между два смесени отбора, включващи ученици от пети до девети клас, изучаващи руски език като втори чужд език.

За имена на двата отбора бяха избрани двама златни герои от приказките на Пушкин – „Златната рибка” и „Златното петле”. Отборите  преминаха  през четири кръга и се срещнаха с различни предизвикателства, подготвени от  Краси Христова – старши учител по руски език.

Първите два кръга бяха посветени на стиховете и приказките на Пушкин. След представяне на жизнения и творчески път на Александър Сергеевич Пушкин чрез мултимедийна презентация участниците трябваше да напишат заглавия на стихотворения на Пушкин с всяка буква от азбуката, да посочат имена на композитори, които са написали музика към опери по произведения на Пушкин. По време на изпълнението на задачите бяха представени  музикални клипове с художествено изпълнение на някои от най-известните стихотворения на Пушкин.

Подбор на илюстрации към отделните епизоди на приказката за рибаря и златната рибка, кръстословица, пъзел и забавна викторина, свързана със съдържанието на приказката, бяха следващите задачи.

DSC08469  В трети кръг на гости на празника пристигнаха руските матрьошки. Участниците отговаряха на въпроси, свързани с един от най-известните руски сувенири и след това получиха комплект руски матрьошки, които трябваше да оцветят. По време на практическата задача всички участници работиха усърдно и ентусиазирано на фона на музикални клипове, изобразяващи многообразието от руски матрьошки.

DSC08504  В последния кръг участниците и гостите се запознаха с руския празник „Масленица”. Отново трябваше да отговарят на въпроси, свързани с получената информация от песни и клипове. И в този кръг имаше интересна практическа задача, която предизвика много емоции. Двата отбора изработиха кукла Масленица.

Надпреварата между двата отбора протече оспорвано и завърши само с две точки разлика.

Официалните гости  от община Несебър връчиха грамоти и плакети на  Христо Янев,  Димитрина Димитрова и Краси Христова за активно участие в проекта. Грамоти получиха и всички  участници в състезанието.

DSC08487На училището бяха предоставени детски книжки на руски език и два комплекта  мисловни карти, предназначени за часовете по руски език. От училището бяха осигурени допълнителни награди.         

Print Friendly

Автор: Христо Николов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *