1 (1)(1)

  Почти 100 фирми от Oбласт Бургас ще получат средства от Плана за възстановяване и устойчивост

   

   

  Повече от половината кандидатствали компании от общините в областта са одобрени за финансиране по мерките за „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“

   

  Общо 94 фирми от Oбласт Бургас ще получат средства по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това стана ясно при посещение на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в Бургас. Той бе в града, за да открие двустранен икономически форум с участието на над 300 български и турски компании. Министърът посочи още, че повече от половината от кандидатствалите компании от общините в областта са одобрени за финансиране. Той сподели успеха на бургаския бизнес по ПВУ с областния управител на града проф. Мария Нейкова и кмета на Бургас Димитър Николов.

  По първата процедура за „Технологична модернизация“ безвъзмездна финансова помощ от областта ще получат 32 фирми за общо над 9 млн. лв. Средствата са за обновяване и модернизация на техническия парк на малки и средни предприятия у нас – ново оборудване, техника, машини и софтуер.

  В оценката на подадените проекти предложения по мярката бяха включени 2423 фирми, като от тях 953 от цялата страна бяха одобрени за финансиране и обявени в края на миналата година.

  За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес в цялата страна ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв.

  По втората процедура от ПВУ по линия на МИР – за „ИКТ решения и киберсигурност“, в област Бургас финансиране ще получат 62 фирми за общо над 1 млн. лв. Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.

  В зависимост от заявените нужди фирмите ще получат грантове между 3000 лв. и 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лв. Общият брой на одобрените от цялата страна фирми е 1599.

  В момента, до 15 май, фирми могат да кандидатстват за финансиране по следващата процедура от ПВУ – „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“, с бюджет 200 млн. лв. То е удължено от два на три месеца, като почти няма ограничение за допустимите индустрии. По мярката микро-, малки, средни и дружества с до 3 000 служители могат да получат от 75 000 лв. до 1 млн. лв., за да си монтират фотоволтаици и батерии.

  През април се очаква МИР да отвори още две процедури по ПВУ – за развитие на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лв. и за кръгова икономика с бюджет 180 млн. лв.

  В четвъртък, 30 март, от 11.00 ч. главният директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР Илияна Илиева и експерти от дирекцията ще проведат информационен ден в Бургас – в сградата на Областната администрация – за разясняване на кандидатстването по процедурите от Плана за възстановяване и устойчивост.

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *