139 г

Още веднъж за паметното място като място на паметта

      сн.Мис.11В основата на понятието паметник стои думата “памет” и това само по себе си казва много за неговото предназначение.Паметник може да бъде жилищна сграда,паметна плоча,монумент постройка, парк, име на улица,а и на цял град. Паметникът трябва да напомня за личности или исторически събития.Неговото особено значение обаче е насочено не толкова и не само за миналото, а към настоящето и бъдещето.

  По своята мисия те  са насочени към хората, които са живели, когато са били издигнати.Но както стана дума тяхното съдържателно значение,то засяга както настоящето,така и миналото и бъдещето.Като въздействието им може да се променя драстично през годините във връзка с политическата обстановка.Но не само.

  На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово. След Айтос на 5 февруари, на 6 февруари отрядът влиза в Бургас. На 7 февруари бил изпратен един ескадрон за освобождението на Поморие, на същия ден е освободен Созопол. На тези дати от Освобождението от турско робство обществеността се събира за поклонение пред паметните плочи на освободителите.                                                                                                             

В Несебър нищо подобно не се случи.Въпреки че има подобни паметници и в новата и в старата част на града.

В несебърското обществено пространство обаче все така продължава да липсва паметен знак в чест на майор Колантаевски, командващ ескдрона,освободил Несебър на 8 февруари 1878.                                                                                                                                                                       И на 3 март, когато се чества националният празник за Освобождението от турско робство в Несебър, тази паметна дата  е липсваща като име на улица или наименование на някакъв друг обект с обществена значимост.

 

Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Максим Момчилов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *