Съдът в Бургас разгледа първото дело за катастрофата с автобус с 47 нелегални мигранти в Бургас, при която през август 2022 г. загинаха двама полицаи – Йордан Илиев и Атанас Градев. Подсъдими са трима сирийци, които са обвинени в общо 4 престъпления.

Днешното заседание беше по обвинението за каналджийство. Шофиралият автобуса Омар Аднан обаче е обвинен и за това, че е попречил на полицаите да изпълнят служебните си задължения, както и че е шофирал с висока скорост и без книжка, а превозното средство е било с фалшиви регистрационни табели.

Съдът призна тримата за виновни и определи общо наказание от 4 години и 10 месеца затвор за Омар Аднан. Наложена му е и глоба от 11 000 лева. Вторият обвиняем – Абдулах, осигурил превозното средство и ръководил схемата за трафик на мигранти. Той е осъден на 4 години и 4 месеца затвор и 18 000 лева глоба.

След 7 месеца прокуратурата внесе в съда делото за каналджиите с автобуса

След 7 месеца прокуратурата внесе в съда делото за каналджиите с автобуса

Обвиненията са за 4 различни престъпления

Третият сириец – непълнолетният Ахмад, е с наказание от 1 година и 10 месеца затвор. Той бил помагач на другите двама и изпълнявал ролята на „стюард“ в автобуса с мигранти.

Наказанията са редуцирани, тъй като делото бе гледано по съкратената процедура по искане на защитата на Омар Аднан, която поиска съкратен процес и условна присъда по обвинението за каналджийство. Прокуратурата обаче настоя за затвор за срок от една до шест години.