expo_france_intro

Община Несебър на престижна изложба в Париж

БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ПРЕДСТАВЯ

СВОИТЕ „ФРЕНСКИ“ СТРАНИЦИ В ПАРИЖ

 

 

В Париж ще бъде открита изложбата „Европейското преоткриване на Черно море. Френски страници“. Тя се организира от Българското посолство в Париж, Дипломатическия институт на МвнР, Българския културен институт в Париж, в сътрудничество с Международния търговски и културен център ГЕОПАН, Бургас ( 1 – 18 март 2016 г.). Посветена е на 3 март, националния празник на България.

Изложбата представя пред парижка публика част от плодовете на сътрудничество между французи и българи, датиращо векове. Включени са стари географски и морски карти на френската картографска школа, дневници на пътешественици и дипломати, първото френско консулство по българските земи, двете големи български пристанища Бургас и Варна, изградени от френски строители, създаването на черноморския ни военен флот и неговият първи командир – французинът Пол Пишон.

Сред акцентите в изложбата любопитно е показването на седем от най-важните български черноморски фарове край Шабла, Калиакра, Варна, Емине, Бургас, на островите Св. Анастасия и Св. Иван, изградени поетапно и поддържани от френски фарови компании през ХІХ и началото на ХХ век.

Изложбата припомня, че между двата морски народа има немалко слабо известни или дори напълно забравени страници. Сред тях например е историята за камбаната на френския кораб „Шарлес“, открита край бреговете на Ахтопол и представена на плаката на изложбата. След близо век нейният глас може да се чуе отново в Ахтопол – звънът й напомня старобългарската мъдрост от ІХ век в думите на Йоан Екзарх: „Морето сближава всичко далечно“.

Оригиналният проект на нашата културна дипломация е осъществен със съдействието на Държавна агенция „Архиви“ и Централен държавен архив – София, НБ „Св. св. Кирил и Методий“, Научен архив на БАН, Дипломатически архив на Министерството на Външните работи на Франция, Национална библиотека на Франция – Париж, Държавен архив на Холандия – Хага, Университетска библиотека на Лайден – Холандия, Кралска библиотека – Стокхолм, Частна колекция на д-р Симеон Симов – София, Център за научни изследвания – Малко Търново, Фонд на Военноморски музей – Варна, Дигитален архив „Морски вестник“ – Варна, Колекция на Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол, Частна колекция на Климент Атанасов – Бургас, Архив на Пристанище Бургас, Архив на Катя Н. Корудерлиева-Стоянова „110 години Пристанище Бургас“, (2013).

Екипът, осъществил изложбата включва: главния експерт на ДИ при МВнР Св. Ковачев, проф.дин И. Карайотов – Бургас, проф.дин И. Русев – Варна, доц.д-р В. Василчина – София, д-р А. Панайотов – Варна, осъществили разработването на изложбения проект. Ръководител на проекта е д-р Стефан Пейков, член – учредител на Българската картографска асоциация.

фарът на нос ЕминеНесъмнено е, че подобни проекти се отличават като идея и като послание от обичайните рекламни туристически акции. Не случайно проектът получи подкрепа от черноморските общини Шабла, Каварна и Несебър, от големите ни пристанища Варна и Бургас, от Сдружение „Черноморска Странджа” – Ахтопол и се очаква с интерес и у нас.

След Париж, организаторите предвиждат изложбата да бъде представена на българската общественост в галерия „Мисията” на МВнР, както и по повод 150 годишнината от откриването на фара на Калиакра, 110 годишнината на Пристанище Варна и 160 годишнината на най-стария ни черноморски фар в Шабла.

 

Илюстрации:

  1. Плакат на изложбата в Париж.
  2. Представяне на Община Несебър – фара на нос Емине.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *