New Imageweqwqweq12w

Несебър отбелязва 18 май-Международния ден на музеите

Изложба със снимки на Несебър на възраст над 100 години е възможно да бъде подредена скоро в града на ЮНЕСКО

Археологическия музей отбеляза 18 май с поредица от интересни събития, предстоят още прояви в събота

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Изложба със снимки на Несебър на възраст над 100 години е възможно да бъде подредена скоро в града на ЮНЕСКО. Най-старите фотоси на полуострова и неговите църкви са запечатани от руския архитект П. Покришкин, който ги е завещал на Петербургския художествен институт и в момента се намират в архивите му. От името на кмета,  Николай Димитров, за мен е удоволствие да Ви съобщя, че община Несебър ще покани експерт от ИКОМОС  да отиде в руския град, за да заснеме тези най-стари фотоси.“ Тази новина поднесе на присъстващите  в музей „Старинен Несебър“ по повод 18 май – Международния ден на музеите, Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър – Световно наследство“ към община Несебър.  Той допълни, че изложба с тези стари фотоси на града на ЮНЕСКО би ни отвела още по-назад във времето и би обогатила познанията ни за Несебър и неговите старини.

С новината, поднесена от  Златин Чаушев бе сложен финал на официалното откриване на експозицията във фоайето на музея, наречена  „Несебър през обектива на времето”. Изложбата, която бе подбрана  и подредена прецизно от експертите в музея, съдържа близо 100 фотоса от миналото и съвремието на Несебър и ще може да бъде видяна и на 21 май, когато ще бъде отбелязан  с редица събития между 18 и 22 часа Европейската нощ на музеите.

„Решихме с колегите проявите по случай 18 май тази година да са посветени на 60-годишнината от обявяването на Несебър за град-музей, което се случва с постановление на Министерския съвет през 1956 г. Така че темата на нашата изложба – „Несебър през обектива на времето“ сама се наложи. Ескпозицията представя паметниците на Несебър в развитие и как те са се променяли в течение на целия XX век до ден днешен. Много от снимките са популярни, но има и такива, които се публикуват за първи път, защото те са от архива на Бургаския музей и от  архива на НИПК.“, сподели в словото си Петя Кияшкина, директор на музея.

 

Веднага след това започна представянето на книгата на доц. д-р Иван Ванев „По пътя на несебърските икони”  в Зала  1 от чл. кор. проф. д. изк.  Иванка Гергова. Тя сподели, че изданието е резултат от упорита и трудоемка работа, защото спецификата на  изследваните обекти изисква търсене в различни архиви, а всеки архив е остров на съкровищата, за които човек не подозира. Точно така се е случило и с автора Иван Ванев – той открива в личния фонд на известния учен Андрей Протич в Научния архив на БАН ценни фотографии на икони от Несебър, направени по поръчка на Народния археологически музей в София през 20-те години на XX век. В процеса на своята последователна и упорита работа авторът е проследил съдбата на най-значимите паметници на иконописта – от първоначалното им място в конкретните несебърски църкви до съвременните музейни сбирки. Някои икони обаче са безвъзвратно изчезнали и за тях данни няма.

В книгата, която авторът пише в продължение на 5 години, за първи път се систематизират всички достъпни данни чрез задълбочена работа в различни архиви. Основна цел на Иван Ванев е да идентифицира иконите от фотографиите, които изследва и в резултат паметниците са ситуирани според църквите, за които са били създадени. Събрани са ценни данни за това кой, кога, как е строил и престроявал всеки храм, какво е правено по време на реставрация. Благодарение на прецизното и задълбочено изследване на ценните фотографии е направен богат портрет на православен Несебър.

Темата за града на ЮНЕСКО и неговите светини продължи и в първата академична публична лекция, наречена „Опазването на несебърските църкви през първата половина на XX век“, която представи автора на гореспоменатата книга, доц. Иван Ванев от Института за изследване на изкуствата – БАН. Публиката научи интересна информация относно реставрационните намеси и укрепителни процеси в някои от несебърските църкви, бяха показани фотоси от първите разкопки в Несебър през 20-те години на XX век,  бяха представени фотокопия на съобщения за изнасяне на старини от града. Увлекателно, задълбочено с много любопитни подробности доц. Ванев прикова вниманието на присъстващите, а накрая раздаде и автографи.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сред гостите, уважили празничните прояви в музей „Старинен Несебър“ бяха общинският съветник Петър Тодоров, кметът на Радва Андон Бакалов, общественици, представители на община Несебър, жители на града.

Събитията в музея продължават в съботната вечер – на 21 май. Тогава с проза, музика и филми ще бъде отбелязана Европейската нощ на музеите.  Входът за всички събития ще е свободен, а жителите и гостите на града, според своите предпочитания и вкусове, имат възможността да избират или пък да посетят повечето от проявите, които ще бъдат организирани  в Археологическия музей,  в църквата “Св. Йоан Кръстител” и в храма “Св. Параскева”.

 

Съботната вечер ще започне с представяне на книгата “Клубът на гъсоците” на Васил Стефанов – Слона, в зала 1 на музея от 18.30 часа. Археологическият музей ще е отворен до 22 часа, така че който не е имал възможност да се запознае с уникатите, подредени в изложбените му зали, може да го направи в съботната нощ.

От 20.30 часа в храма „Св. Йоан Кръстител“ започва концертът на струнен квартет „Вива“, в който ще звучат творби на Бах, Вивалди, Бочерини, Дворжак, Шуман, Щраус, Сен Санс, Брамс.

В църквата „Св. Параскева“ между 18 и 20 часа ценителите на киното могат да видят няколко прожекции на филми, популяризиращи културно-историческото наследство на България, спечелили награди и номинации на XII Международен фестивал на туристическия филм – България “На източния бряг на Европа”. Програмата ще започне с филма на Община Несебър “Месембрия Орфика – разказ за Несебър в ноти”,  спечелил награда за документален филм в категория “История и Култура”. 30 минути след него ще бъде преставена лентата  “Велико Търново – в сърцето на историята”, филм на Церевград Търнов ЕООД, който е с номинация за документален филм в категория “История и Култура”.В същата категория с номинация е и филмът на БНТ Пътешествие с тракийските царе”, който ще започне от 19 часа. Финал на събитието от 20 часа ще сложи филмът на Община Ловеч  “Паметта на реката”, който също е с номинация за документален филм в категория “История и Култура”.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *