5 press

НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 22 СЕПТЕМВРИ-ДЕН НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

 

 

На площад „Жулиета Шишманова“ Несебър отбеляза Денят на  Независимостта. В присъствието на граждани и гости на града, и представители на общинска администрация, бе издигнат националния флаг на Република България

1 pressГордо развятото знаме напомни за събитията от 1908, когато на 22 септември, преди 111 години, България обърна нова страница от съвременната си история. Родено бе третото българско царство! Този ден бележи апогея на българското национално самочувствие, защото независимостта е дело осъществено без намесата на външни сили. То е резултат от решителността и гордостта на народа, и неговото желание за самоопределение и просперитет.

Обявяването на независимостта е акт на самоувереност и смелост, който бележи промяната на статута на българската държава във вътрешното ѝ държавно и конституционно устройство, и от княжество България се въздига в царство.

Независимостта изменя и международноправния статут на България: от васална и зависима от Високата порта държава, от непълноправен субект на международното право според Берлинския договор, България се превръща в пълноправна, зачитана и уважавана страна, извоювала правото си да върви по собствен политически, икономически и духовен път

Тези събития са извор на национална гордост. Те са доказателство, че България още преди 111 години е извоювала своето място всред най – уважаваните европейските държави.

В празничните прояви участие взеха деца от ООШИ-Несебър с изпълнение на „Влашки” и „Шопски“ танци и  народна музика и песни, Зигфрид Цаниер от ДТС към НЧ „Яна Лъскова-1905“ с рацитация на стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов и др. Вдъхновено слово произнесе Златин Чаушев- началник на отдел „Несебър – Световно наследство“.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *