6745 -1

* Незабравима среща за несебърските ученици с космонавти

12 април- Световният ден на авиацията и космонавтиката

 

     Днес се чества Световния ден на авиацията и космонавтиката и 56 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса.На 12 април 1961 г. в 9:07 ч. московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят *

Мара МОМЧИЛОВА                                                                ____________________________________________________________________

* Незабравима среща за несебърските  ученици с космонавти

Преди 3 години популярните летци – космонавти от България и Русия Александър Александров * и Олег Новицки заедно с кмета на Несебър Николай Димитров бяха специални гости в СУ „Любен Каравелов“. Те бяха посрещнати от директорката на образователното заведение Тодорка Желязкова. След като разгледаха кабинета по физика, гости и домакини се отправиха към заседателната зала, където ученици между 7 и 11 клас бяха нетърпеливи да чуят от първо лице подробности и любопитни факти около живота и работата на космонавтите.

Срещата започна с подаряване на снимка на Александър Александров на директорката на училището Тодорка Желязкова, с пожелание за успешен работен процес. На учениците  Александър Александров и Олег Новицки пожелаха такава реализация в живота след време, че всички да се гордеят с тях- и родители, и учители, и цялото общество в Несебър. След това децата изгледаха с интерес два кратки филма, разказващи за полетите на космонавтите.

По време на срещата учениците разбраха, че подготовката за всеки един полет включва както теоретична, така и практическа част. Научиха, че човек колкото и да е подготвен, всеки полет е експериментален и дава своя принос в развитието на научно-изследователската дейност и на медицината. Разбраха какво е чувството на безтегловност в космоса, какво се случва с тялото, когато няма гравитация, кои са факторите, които влияят на космическия полет, колко време се адаптира човешкото тяло по време на полет и т.н. В хода на разговора, стана ясно, че руският космонавт Олег Новицки следващата година ще излети отново в космоса.

В края на срещата гостите получиха подаръци от СОУ „Любен Каравелов“, а в замяна раздадоха автографи и се снимаха за спомен с желаещите. В летописната книга на училището космонавтите изразиха своето удоволствие от срещата с училищното ръководство и учениците и отправиха пожелания учениците да бъдат умни, любознателни и да постигнат своите мечти.

Александър Александров и Олег Новицки бяха  специални гости на фестивала „Отечество“, който се организира от Звездното градче в Московска област с подкрепата на Община Несебър.

_________________________________________________________________________

* Александър Панайотов Александров е вторият български космонавт.
Роден е на 1 декември 1951 г. в Омуртаг, където завършва средното си образование. През 1969 г. е приет в ВНВВУ “Г. Бенковски” коeто завършва през 1974 г. с първия 5-годишен випуск летци-пилоти. Разпределен е в авиополка в Чешнигирово, но се прехвърля в авиополка в Безмер, където лети на МиГ-17. По думите му причината е че по това време полка в Безмер дълго време няма произшествия и той иска да бъде обучаван от най-добрите. През 1977 г. кандидатства и е приет в първата група кандидати за космонавти. Дубльор e при първия космически полет на България през 1979 г. През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки“ (доктор).

Александър Александров лети от 7 до 17 юни 1988 г. на борда на съветския космически кораб „Союз ТМ-5“ заедно с командира на полета Анатолий Яковлевич Соловьов и бординженерa Виктор Петрович Савиних. Екипажът извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти. По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Народна Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина“. Герой на Съветския съюз.

 

 

Print Friendly

Автор: Мара МОМЧИЛОВА


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *