Силната буря е унищожила почти напълно реколтата от грозде в района на Поморие, съобщи БНТ.

Кметът Иван Алексиев заяви пред националната телевизия, че скоростта на вятъра е била над 150 км/ч.

Припомняме, че силна буря в събота причини огромни щети в Бургаско, като Поморие, няколко села и квартали на Бургас бяха останали без ток. Имаше и пострадали, а паднал от яхта ветроходец и трима рибари, завлечени от бурята навътре в морето, бяха спасени.

Свикана е междуведомствена комисия, като заедно с областния управител на Бургас са призовали земеделските производители да подадат заявления в кризисния щаб. Имат уверение, че днес 3 комисии започват оглед на цялото землище.

Освен самите лозя, са засегнати колове и др. съоражения. Щетата е над 90% за лозарите, каза Иван Алексиев.

„Пострадалите стопани следва максимално бързо да подадат заявления пред областната служба „Земеделие и гори“. В община Поморие е организирана приемна в общината, за да улесни хората. С разпореждане на министър Гечев няколко междуведомствени комисии започват да обхождат пораженията на стопаните, за да може да се установят щетите. Те са огромни, за съжаление, липсват лозови масиви“, заяви облстатният управител на Бургас Мария Нейкова, цитирана от БНР.

„Електрозахранването почти навсякъде е възстановено с изключение на няколко по-малки населени места, но до края на деня захранването ще бъде възстановено и там. Работи се в почти денонощен режим, но щетите са огромни“, каза Нейкова. Тя не се ангажира с конкретни срокове и апелира хората да бъдат особено бдителни в Морсдката градина, където има изключително много поразени от бурята дървета. Допълнителна помощ оказват и от различните министерства. С приоритет се работи по отстраняване последиците по учебните и здравни заведения, както и социални домове и основни инфраструктурни обекти.

Националното радио информира, че обстановката след бурята в Бургаско вече се нормализира. Общо 18 са потърсилите лекарска помощ, но всички били са с леки наранявания. Отстранени са повечето проблеми с електрозахранването. 12 са падналите електрически стълбове в района на Бургас. Започва възстановяването на повредените далекопроводи, като по данни на експерти то ще отнеме поне два месеца.

Остава в сила частичното бедствено положение в Бургас и Поморие. Доброволци помагат за почистването на училищни дворове, детски градини, улици и паркове. Най-голямо затруднение на аварийните екипи създават падналите върху пътната инфраструктура и в училищните дворове и детски градини дървета, електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от сгради и покривни конструкции. Много са нанесените материални щети от паднали дървета и стълбове върху автомобили и къщи на частни собственици.

Разчистват щетите след бурята в Бургаско, пуснаха тока в Поморие и в Сарафово

Обновена

Разчистват щетите след бурята в Бургаско, пуснаха тока в Поморие и в Сарафово

Над 30 екипа още работят по отстраняване на проблеми с електрозахранването в Югоизточна България