Данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) за Обзор показват, че през периода от 1 юни до 15 август пренощувалите туристи са над 27 хил., като основната част от тях – над 17 хил., са български граждани. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с бизнеса в Обзор.

В същия период в общината са отчетени гости от Румъния – над 5300, от Германия – повече от 2400, както и от Полша, Украйна, Чехия и Белгия. Според статистиката от ЕСТИ от началото на летния сезон до 15 август в община Несебър общият брой туристи в местата за настаняване е над 256 хил. В дискусията участваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметът на община Обзор Христо Янев.

6,8 от българите са пътували в чужбина по време на извънредното положение

6,8 от българите са пътували в чужбина по време на извънредното положение

92.7%, са пътували само в страната

Тя поясни, че от септември министерството на туризма започва работа по подготовката за летен сезон 2021 г. През следващия месец ще бъде съставен Консултативен съвет, с който ще се подготви екшън план за действие за предстоящия зимен сезон и лято 2021. По думите на вицепремиера следващата седмица се предвижда да започне излъчване на клипове в социалните мрежи на малко познати места. Рекламата през социалните медии е много бърза и достига до много хора, коментира министър Николова.

На Южното Черноморие няма доказан случай на COVID 19 и това послание трябва да е част от рекламата за следващия сезон, каза Вълчо Чолаков. И уточни, че е важно това да се знае, защото е доказателство, че се спазват правилата и дестинацията е сигурна.