cramo3 (1)

Мобилен рентген в УМБАЛ Бургас

Мобилен рентген за милиони вече спасява живот в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас

 

Новата система дава възможност за операции „2 в 1“

 

cramo1 (1)Мобилна рентгенова система – т.нар. С-рамо, вече спасява животи в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Тя беше купена от болницата с помощта на Министерството на здравеопазването и даде нови възможности на съдовите хирурзи. Благодарение на рентгеновия контрол в реално време, те вече могат да правят операции „2 в 1“. Тази иновативна техника е най-щадяща, защото в едно оперативно време и чрез един достъп може да се извърши едновременно операция на няколко съда и поставяне на стентове, разясни ръководителят на Клиниката по съдова хирургия проф. д-р Валентин Василев.

 

„С-рамото е дълго чакана придобивка и издига нашата клиника на много високо ниво. Малко отделения по съдова хирургия в страната могат да се похвалят с такава хибридна операционна. Вече можем до голяма степен да избегнем отворените големи операции, което е много добра новина за пациентите със съдови проблеми“, посочи той.

 

Голяма част от тези пациенти имат придружаващи заболявания, водещи до запушвания на съдовете – сърдечно-съдови заболявания, диабет. При някои прилагането на пълна упойка е противопоказано, а под контрола на мобилния рентген съдовите хирурзи могат да направят на практика всичко – чрез артериална пункция да се отстранят запушванията на съдовете, или да се поставят специални балонни катетри, които да ги разширят и така да възстановят кръвоснабдяването. На практика с едно влизане в операционната може да се работи по няколко съда, да се предотвратят тромбози, да се спасят важни органи.

 

Най-честите пациенти на отделението на диабетиците, посочва проф. Василев, чиято последна научна разработка е „„Периферна атеросклеротична болест при болните от захарен диабет“. Диабетът уврежда съдовете, води до гангрени, ампутации, а ранната намеса на съдовия хирург и новите възможности на Клиниката позволяват това да не се случи и краката да бъдат спасени. Вече има и пациенти, които получават тромбози и след прекаран Covid-19, затова консултацията със съдов хирург при тези пациенти, също е препоръчителна, допълва специалистът.

 

Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас е най-голямата в региона. Операциите не са спирали заради пандемията, защото тук се работи най-вече по спешност. Пациентите не бива да се връщат, защото рискът от гангрени и ампутации е реален. Екипът на клиниката е млад и амбициозен, състои се основно от лекари под 40 години , които вече са започнали и академична кариера като асистенти в Медицинския факултет и Факултета по обществено здраве и здравни грижи към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. „Оптимист съм за бъдещето и за развитието на най-голямата болница, вярвам, че тя ще бъде наситена с качествени кадри и ще бъде болницата, в която с гордост и огромно доверие всеки ще влиза и ще поверява живота си в нашите ръце“, подчертава проф. Василев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *