1-1 малина (1)

Малина СТРАТИЕВА:Пробваха ме за тъмни сделки

27 септември – Световният ден на туризма

Малина СТРАТИЕВА:  Има органи, да проверяватгорчивата истина е такава каквато съществува*


Пробваха ме за тъмни сделки”,”Лъжите около едни 100 милиона”- това са част от заглавията, съдържащи се във втория том на книгата “Обречена туризма”,посветена на Малина Стратиева, изявен специалист у нас по проблемите на туризма и мениджмънта на различните туристически практики.С енергичността и ерудицията си тя  доказа през годините,че е авторитет в тази област, който  респектира с опита и знанията си.

Но както е  известно  няма ненаказано добро и у нас,а в случая с Малина Стратиева нейните компетенции и професионални умения бяха грубо отхвърлени и систематично погазвани от управляващи  министри и висши чиновници от последните различни правителства на всевъзможни политически котерии.

Защото тя им пречеше да лапат докато са на власт безнаказано и необезпокоявани от никого,както често това се случва у нас в туризма и в съпътствуващите го други обществени сектори,какъвто е енергетиката.За изминалите две години, времето между излизането на първата и втората част на двутомника под многозначителното заглавие „Обречена на туризма”,неговата героиня бе внезапно “обричана” на различни,и то,предимно негативни в професионален план събития.

Стигна се до парадокса на нейното несправедливо,силово отстраняване от поста изпълнителен директор на “Слънчев бряг” АД и както за жалост това често се случва. Въпросната неправда повлече след себе си и други – Малина Стратиева бе незаслужено подложена на грубо оклеветяване и чрез платени поръчкови публикации, а тя обяви:  „Има органи, да проверяват – горчивата истина е такава каквато съществува”.

Така, че за „награда” за  проявените от тази крехка жена:  мъжество,твърдост и принципна позиция в отстояване на държавния интерес, тя получи за „благодарност” лъжи,гадни инсценировки и сензационни фалшиви обвинения.  Публикуваното във втория том е опит да се проследи хронологично същинската друга история на този период от развитието на нашия туризъм и мястото на Малина Стратиева в него като чрез това се съхрани за идните поколения горчивата истина такава,каквато тя съществува и каквато е нужна не само на Малина,а на всички нас-нейните съвременници,приятели,а и за потомците.

Чрез този неказионен, ненадут в тона си прочит на изминалото време,бих казал,че чрез втората част на книгата тя сякаш получава своята така необходима публична компенсация за незаслужено нанесените и обиди,  клевети и манипулации.А ние като граждани  би трябвало добре да разбираме стойността на тази нужна в името на справедливостта компенсация,каквато обществото й дължи,а дори нека ми е простена силната дума-нейната духовна реабилитация!

Бих искал да отбележа и приноса за това издание на неговия даровит съставител и редактор Максим Момчилов,който не за първи път представя на вниманието на обществеността свои оригинални проекти третиращи,актуални теми,с почтени,сложни като биография и манталитет личности, каквато е днешната героиня на тази ценна книга.

Художествен оформител на книгата, която съдържа фотографии на Любен Манолов,Тодор Ставрев и Лина Главинова,е несебърският художник Радослав Ралев.Полиграфичното й изпълнение е на “Информа принт”-Бургас.В нея на едно са събрани имената на журналисти от вестници,сайтове,телевизии и радиостанции като: Веселин Пренеров от “Канал RN-O”,Диана Саватева и Стойко Стоянов от “24 часа”, Евгения Джорджева от “Пари”,Максим Момчилов от “Слънчев бряг прес”, Мария Кехайова от “Дневен труд”,Женя Атанасова,Йорданка Ингилизова и Румяна Емануилиду от “Черноморски фар” и “Фактор”,Катя Николова от “Фокус”,Марин Колев от “Фрог нюз”,Радка Балева от “Бургаска жена”,Рая Атанасова от “Класа”,Росен Петров” от “Афера”, Рени Дабижева от “Грамофона”.

В нашата все по-задушаваща с пошлостта си действителност сякаш имаме нужда от глътка въздух – дори и чрез подобни скромни празници на духа,към които спада премиерата на една книга,за да си припомням,че освен благородни помисли и по-висши нравствени цели в нашето общество наистина не остана ненаказано добро.

Колкото до Малина,иска ми се да й пожелая здраве и много нови сили и енергия за да продължи все така уверено да върви по своя изпълнен с драматични обрати професионален път, по който,сигурен съм, я очакват,освен изпитания, и много радост и нови творчески успехи  на туристическото поприще. 

                                                                  1 Пеньо (1)Пеньо КОСТАДИНОВ-доктор по философия

*Рецензия за книгата “Обречена туризма”-ІІ част,        съставител и редактор Максим Момчилов,                       изд.”МараМ”,”Информа принт”-Бургас

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *