Отмяната на възможността рафинерията на „Лукой Нефтохим – Бургас“ да изнася нефтопродукти от 1 януари 2024 г. е равносилно на отмяна на дерогацията още от декември месец 2023 г. това заявяват тази сутрин в позицията от компанията, разпратена и до медии.

Вчера на извънреден брифинг в Народното събрание и след среща ГЕРБ, ДПС и финансовия министър Асен Василев бе обявен план в две стъпки за спиране на работата на Нефтохим с руски петрол. Той предвижда отмяна на квотите за износ от 1 януари, а от 1 март – пълна отмяна на дерогацията и рафинерията да премине изцяло на неруски петрол.

„Луклойл“ предупреждава, че да не могат да изнасят нефтопродукти, които не могат да се пласират на българския пазар, е фактически отмяна на дерогацията и ще доведе до бързо препълване на складовете на рафинерията, а съответно и до спиране на производството. От „Лукойл“ определят това спиране като „принудително“. „Това може да постави бургаската рафинерия в условия на повишен технологичен и логистичен риск и да застраши доставките на горива за българския пазар.“

От „Лукойл“ призовават институциите към диалог и намиране на други решение – изпълнимо и безрисково.

Ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ заявява готовност да окаже активно съдействие по този въпрос.

Кирил Петков отказва да влезе в капана на ГЕРБ и ДПС

Кирил Петков отказва да влезе в капана на ГЕРБ и ДПС

ПП/ДБ готови да се откажа от дерогацията на 1 март

Решението, обявено вчера от Десислава Атанасова, ГЕРБ, идва след като за трети път в рамките на шест месеца инициативите на Делян Добрев за моментално прекратяване и отказ на страната ни от дерогацията, която имаме от санкциите, наложени от ЕС на Русия, претърпява крах в парламента. Последното предложение на Делян Добрев беше дерогацията да бъде прекратена за три дни, но беше отхвърлено в парламента.

От страна на правителството застъпват тезата, че за прекратяване на дерогацията трябва да има план и разумни срокове. През изминалата седмица премиерът Николай Денков свика отново Съветът за сигурност към МС и публично разпространи приетите доклади на службите, които потвърждават тази теза.

От Агенция Митници също опровергаха твърденията от страна на Делян Пеевски, че държавата участва в заобикалянето на санкциите. Премиерът Денков също отрече.

Митниците: Изнесли сме петролни продукти под квотата

Митниците: Изнесли сме петролни продукти под квотата

Отричат да не спазват санкциите, а и се отчитат ежеседмично пред МВнР

Вчера финансовият министър Асен Василев в предаването „Панорама“ на БНТ опроверга твърденията, че около 1 млрд. лева са изтекли към Русия през „Лукойл Нефтохим Бургас“. Той посочи, че данък печалба, която „Лукойл“ ще плати тази година е около 400 млн. лева, а печалбата, която реализира е около 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е печалба, която рафинерията ще реализира и която ние не взимаме за българската хазна.

Според Асен Василев заложените срокове от 1 януари за износ и 1 март за преминаване на неруски петрол са разумни и технически изпълними.