IMG_8882-735x400

Легендарният фолклорист Вълко Любенов закръгли 2 по 40 години!

От 1 до 4 април 2019 г.в Обединените Арабски Емирства – ШАРЖА  се проведе Генерална Асамблея на IOV WORLD за която Вълко Любенов получи специална покана,взе участие в Асамблеята и бе удостоен с награда/на снимката/.

Красимир Косев

pic 8 - КопиеВълко Любенов е роден в  град Обзор ,община Несебър

През 1958/59 година преди  редовната си  военна служба е  инициатор и  участва  в създаването в  Обзор на фолклорен ансамбъл , който на 24 май 1959 г.в летен театър Бургас е първенец на 1-вия републикански фестивал на художествената самодейност.

Завършва Националното танцово училище в София . Придобива магистърска степен по хореография, режисура и педагогика от/ АМПТИЙ/ Академията за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство гр. Пловдив през 1983 година.

През  1979 г.спечелва  национален конкурс за главен балетмайстор и хореограф и  от април 1979 год.е назначен за Гл.балетмайстор и худ.ръководител на ПФТА Слънчев брят. Работи без прекъсване и постига изключителни резултати до пенсионирането си.

!983 год.създава ООШ по изкуствата за деца и юноши при община Несебър и е неин директор и главен художествен ръководител до пенсионирането си 2004 година. 1989 г. златен меда-7-ми репул.фестивал. През редиците на уникалната школа в негово време са преминали над 3000 деца и юноши.

От 2004 год. е почетен деятел на културата .

 Член  е на IOV WORLD  от 1998 година и  до днес е  активен член и работи на различни позиции.

…………………………………………………….

Като поздрав за днешният му рожден ден, с топли поздрави от екипа на сайта „Несебър нюз“,публикуваме отново интервю с него от миналата година:

Вълко Любенов:Щастлив съм,че представих Несебър и България на световен културен форум !

 

IMG_8946От 1 до 4 април 2019 г.в Обединените Арабски Емирства – ШАРЖА  се проведе Генерална Асамблея на IOV WORLD за която Вълко Любенов получи специална покана,взе участие в Асамблеята и бе удостоен с награда.

Във връзка с това наш представител разговаря с него :

 

 

Г-н Любенов,какво представлява IOV за световната култура ?

  • IOV e Международна организация за народни традиции и фолклорни изкуства.Неправителствена организация ,официален партньор на UNESCO в специални консултативни  отношение с организацията ECOSOC  (икономически и социален съвет на ООН).

 

IOV е членска организация, отворена за организации и физически лица, независимо от раса, цвят, вероизповедание, пол, национален или етнически произход .

 Потвърденото членство в IOV WORLD  ви прави част от световната мрежа от над 3000 членове в над 150 страни.  

Мисията на IOV е да защитава, съхранява и популяризира всички форми на народното изкуство и фолклорната култура като елементи на нематериалното културно наследство (ICH), да насърчава разбирането и оценяването на културното многообразие сред всички народи и по този начин да засили перспективите за световен мир. ,

Ние осъзнаваме, че за да може народната култура да бъде от полза за бъдещите поколения, тя не трябва да оцелява само като записани спомени от минали поколения, а в живите традиции на хората днес. 

IOV е акредитиран от ЮНЕСКО като експертен център за нематериално културно наследство и желае да продължи акредитацията си чрез своята дейност.

 

Къде се проведе последният форум на IOV и как приехте поканата за вашето участие в него ?

-От 1 до 4 април 2019 г.в Обединените Арабски Емирства – ШАРЖА  се проведе Генерална Асамблея на IOV WORLD.Домакин  беше ИНСТИТУТА ЗА НАСЛЕДВО ШАРЖА.Бяха обсъдени и се взеха важни решения за  промени в правилника и статута за бъдещата дейност на организацията.Присъдени бяха 4 световни номинации и награди за изключителен принос в развитието на IOV WORLD.

Приех поканата за участие с  особено вълнение,голяма отговорност и смесени чувства защото покана беше специална и индивидуална придружена от едно вълнуващо решение на борда на IOV WORLD  и  Института за наследство /SIH/Шаржа за присъдена  специална чест за   принос ми  към IOV WORLD в общото събрание /GA./

 

IMG_1986 copyКак премина заседанието на Генералната асамблея и какво беше вашето участие в нея ?

Както винаги и сега форумът премина на  високо  ниво във всяко отношение.Арабската страна предложи изключителни професионални,технически,материални,битови и интелектоални условия за работата на световните форуми: Генерална Асамблея   и научна конфереция  на IOV WORLD. Моето участие беше отбелязано в официалната програма на форума-Презентиране на авторски документален видеофилм от моята  документална филмова поредица, посветена на историята на IOV WORLD,имах изказване и участвах в дебатите,благодарение на осигурения ми преводач от България.

За изключителен принос към IOV WORLD бях един от четиримата участници ,наградени със Сребърен плакет ,изобразяващ най-стария плавателен съд за ловци на перли и бисери в арабския свят.

Щастлив съм,че представих Несебър и България на този световен културен форум !

Благодаря ви,г-н Любенов,бъдете здрав и все така жизнен творец на националната и световна култура !

Print Friendly

Автор: Красимир Косев


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *