2-Даниела-Божинова(1)

Кандидатът за депутат Даниела Божинова:Да ви върви по вода !

Как да ни тръгне по вода във водния сектор?

В Деня на водата” Несебър-Нюз” разговаря с д-р Даниела Божинова, кандидат за народен представител, втора в листата на Продължаваме промяната-Демократична България за 2-ри МИР-Бургас:

НН: Световният ден на водата 22 март е повод да говорим за управлението на водите на България. Какво е значението на водния сектор за Вас?

ДБ: Водата е безценен ресурс. За него са се водили войни, очаква се да продължи да бъде централен фактор в геополитиката и в бъдеще. В някои държави достъпът до вода е записан като основно конституционно право, така че обезпечаването му е висок приоритет.

Ефективното управление на водите е висок цел и за нашата коалиция Продължаваме промяната – Демократична България  и специално за „Зелено движение“, към което принадлежа. Моите приоритети са за чиста вода, модерна и добре поддържана водна инфраструктура, добро и прозрачно управление с участие на заинтересованите страни.

НН: Имате ли Ваши регионални акценти за водния сектор в Бургаска област?

Ще ви дам няколко акцента, особено важни, според мен, за Бургаска област, за нашите граждани, за туристите и бизнеса:

ВИК инфраструктурата е остаряла и недостатъчна, подменя се бавно и скъпо, затова модернизирането й трябва да се ускори и контролира, а така също и нейната поддръжка. Тогава няма да имаме кризи като тази с язовир Ясна поляна, заради който туристически фирми и граждани от Приморско и Царево протестираха в началото на 2023 г.

Необходим е строг контрол за обезпечаване на достатъчен обем във всички язовири за питейно-битово водоснабдяване.

ВиК инфраструктурата трябва да бъде обхване селата, да бъде продължена на юг от Варвара в Бургаска област.

Да дигитализираме управлението на ВиК сектора. Да се простим с водния инкасатор, макар да ни е симпатичен, да измерваме потреблението дистанционно.

Да опростим тежката административна процедура за ползване на подземни води от домакинства и ферми чрез кладенци и други водовземни съоръжения. Подземните води трябва да се опазват чисти. Повече от 30% от населението на България разчита на подземни води за питейното си водоснабдяване.

Необходимо е специално внимание към поливното земеделие: модернизиране на изградените и неподдържани напоителни системи, в зависимост от земеделските и водните нужди на регионите;

Винаги съм държала на участието на заинтересованите страни при вземане на важни решения за местно развитие. Това е смисълът на местното самоуправление. В случая за местния воден сектор ще дам пример с община Кресна, където преди време решиха с общо събрание на населението – на площада с гласуване „по швейцарски“, дали да се присъединят към регионалната водна асоциация.

НН: Какво предвижда като национална програма за водния сектор Вашата коалиция ПП-ДБ?

ДБ: Ето някои приоритети на национално ниво за ефективно управление на водите на България:

  • Въвеждане на общо управление на водните ресурси и водните обекти държавна собственост. Отразяване на актуалните граници на водните обекти в кадастралните карти;
  • Своевременното разработване и приемане на основните планови документи в управлението на водите – Планове за управление на речните басейни (ПУРБ) и Планове за управление на риска от наводнение (ПУРН). Гарантиране на изпълнението на тези планове, за да се постигне добро екологично състояние на водните обекти;
  • Въвеждане на ефективни и базирани на природата решения и системи за напояване в земеделието.
  • Завършване на учредяването на санитарно-охранителни зони (СОЗ) около всички водоизточници и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване и минерални води;
  • Опазване и ефективно управление на минералните води и осигуряване на достъп на гражданите до минерална вода, вкл. за профилактика и лечение и др.

Желая на хората от град Несебър-гордост за България и света ,както и на хилядите гости   в тази специална черноморска община ,да им върви по вода! Не само в Деня на водата,  през идващия  туристически сезон,а  и през цялата година!Скъпи приятели,пазете безценния Старинен Несебър !

………………………………………………………………………………………………

DB 12(1)Даниела Божинова е доктор на политическите науки и магистър арабист. Тя е изследовател и автор в областта на електоралната демокрация, зелените политики и местното самоуправление и социален предприемач с над 20-годишен опит.
Вицепрезидент на международната организация за делиберативна и пряка демокрация Democracy International и председател на българската „Инициатива БГ”. Съосновател на политическа партия „Зелено движение” и неин бивш съпредседател, настоящ член на Националния й съвет.
От 2021 г. е общински съветник от групата на Коалиция „Демократична България” в Общински съвет – Бургас, където е изявен защитник на обществения интерес, прозрачността и гражданския контрол с ключови питания и нормативни предложения.
Даниела смята, че природата на България е недоопазена, а хората на България недооценени като най-голямото й богатство.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *