milcho_andreev

За първи път в Бургас – спасиха крак с имплантиране на биоактивно стъкло

 

Повече от година пациентът страда от тежка инфекция на костта

 

За първи път специалисти-ортопеди в Бургас използваха биоактивно стъкло, за да спасят от ампутация тежко инфектиран крайник. Иновативният метод е приложен в Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас, от екипа на д-р Стоян Христов, дм. – д-р Димитър Балабанов, д-р Даниел Желев,  д-р Краю Краевски.  Пациентът е мъж, който преди повече от година счупва при падане десния си крак.

Претърпява операция, но заради слаб имунитет и придружаващи заболявания не успява да се възстанови напълно. Развива тежка инфекция, която засяга околните тъкани, а костта започва да се стопява  – получава се т.нар. псевдоартроза. „Постоянно имах рани, гной от раните, нищо не помага. Изпих няколко антибиотика, имах и допълнителни операции, но кракът така и не зарастваше“, разказа пациентът – 60-годишният Милчо Андреев.

За да не се стигне до ампутация и да спаси крака на пациента, д-р Христов решава да приложи иновативен метод, който навлиза в България в края на миналата година. На мястото на стопената кост се имплантира т.нар. биостъкло – биосъвместим материал, който съдържа силиций, калций, и фосфор.

Биоактивното стъкло запълва кухината, която се образува при отстраняване на инфектираните тъкани и стимулира процесите на костното възстановяване. Специалният му състав действа антисептично и не позволява развитието на инфекция. На практика то създава структура за заместване на костни дефекти , подпомага изграждането на част от липсващата кост, като същевременно овладява възпалението и днес пациентът вече е на крака и може да напусне болницата.

„Много съм благодарен на д-р Христов и неговия екип. И особено много на сестрите в отделението, които имаха чудесно отношение и грижа към мен“, сподели Милчо Андреев.

Заместването на дефект в човешката кост с биоматериал е голямо предизвикателство пред медицината, затова ортопедията възлага големи надежди на новия материал. Той наподобява костната структура и може успешно да се прилага при мащабни операции за лечение на костни дефекти,  трудно зарастващи фрактури, костни инфекции, както и  при инфектирани изкуствени стави, обясни д-р Стоян Христов.

На снимката – пациентът Милчо Андреев заедно с един от лекуващите лекари – д-р Даниел Желев. 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *