1111 press

ЗА ПОЧИТТА КЪМ СВЕТИ ГЕОРГИ В НЕСЕБЪР

 

 

Един от най-почитаните светци в целия християнски свят е Свети Георги. Почитан е и от мюсюлманите. Според най-старите ръкописи на жития тази почит към Светеца датира още от старохристиянската епоха (V-VI в.). Православната църква го назовава  „Великомъченик” и „Победоносец”. Присъствието му не е само в църковното писание, но и в църковните  химни и изкуство. През бурното средновековие Светецът е изобразяван в стенописи, икони, мозайки, дърворезби.

Почитта към Свети Георги – Светецът войн е засвидетелствана и в нашия град през вековете. Тя е част от съхранената традиция и духовен просперитет на града, наречен с основание „Българската Равена”.

Две от църквите в дългия списък, построени на Несебърския полуостров са посветени на Св. Георги:

Едната – назована „Св. Георги Победоносец”, известна още с епитета „Големия”, е построена на югоизточния скат на полуострова, над стръмния някога бряг. Днес са запазени само свалените от църквата през средата на миналия век стенописи. Според ктиторския надпис над западния централен вход на църквата годината на изписването е 1704-та.

В тази църква на „свето пазене” се е намирала чудотворната икона на „Св. Богородица Мегарска / Пречиста Дева” по време на изграждането на новата църква.

Другата църква е съхранена в народната памет с името„Св. Георги Малкия”. Построена е през XVI век на мястото, намиращо се южно от сградата на съвременното читалище. Запазени са много фрагменти от стенописите на църквата, които са били свалени и пренесени на нова основа през 80-те години на миналия век, а по-късно – реставрирани.

Две са и добре запазените икони на Светеца от XVII  и XIX век.

По-старата икона представлява допоясно фронтално изображение на светеца, който в лявата си ръка държи копие, а в дясната – меч. Облечен е с туника в зелен цвят и кафява ризница, наметнат с плащ в цвят цинобър, който се спуска на прави графично подчертани гънки. До лявото му рамо е изправен есовидно извит щит. Надпис горе: Ο Άγιος Γεώργιος / Свети Георги.

При втората икона изображението на Св. Георги е в три/четвърти (до над коленете), фронтално. Облечен е с къса туника,  ризница в светъл и по краищата тъмно сиво-син цвят, наметнат с плащ в цвят цинобър. В дясната ръка държи кръст и палмова клонка, а в лявата – дълго копие. Надпис горе: Ο Άγιος Γεώργιος/ Свети Георги. Интерес представлява изображението на палмовата клонка. Тя е символ на слава и безсмъртие. Особено през вековете на османско робство палмовата клонка се среща в съчетание с кръст.

Най-широко разпространено е изображението на Св. Георги, яздещ бял кон, който убива дракона. Символиката тук е предадена посредством легенда. Тя онагледява борбата за доброто, за светлата страна на луната и слънцето, стремежът към истинския свят на светлината, докато драконът символизира лошото, тъмнината, както и тъмната страна на луната. В тази символика своето място заема и земята, която е част от името на Светеца.

Народната памет съхранява и интересна легенда за Св. Георги, който укротява коня на пашата османлия и спасява Несебър от  опожаряване.

И днес жителите на хилядолетния град почитат Светеца, а вярата в силата му е здраво въплътена в духа на жителите на град Несебър.

Честит празник на всички, които носят голямото земно име Георги!

 

 

 

 

Д-р Евтелпа Стойчева – Гл. експерт към отдел „Несебър – Световно наследство” 

при Община Несебър

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *