112

Защитата: Кметът на Несебър е незаконно задържан

Защитата:  Кметът на Несебър е незаконно задържан, делото не е от компетентността на Специализираната прокуратура

 

Адвокатът на арестувания кандидат за кмет Ина Лулчева изпрати вчера  ново искане до Специализираната прокуратура, в което се настоява да бъде незабавно отменена мярката „задържане под стража” на Николай Димитров.

 

В искането си адв. Лулчева посочва, че кметът на Несебър е незаконно задържан, тъй като делата за купуване на гласове  не са от компетентността на Специализирания наказателен съд и на Специализираната прокуратура.

 

Лyлчeвa ce пoзoвaвa нa peшeниeтo нa Koнcтитyциoнния cъд oт 2011 г., cпopeд което, дeлaтa зa избopни пpecтъплeния, вĸлючитeлнo OΠГ, ca извън oбxвaтa нa cпeциaлизиpaнитe cтpyĸтypи.

 

Затова адвокат Ина Лулчева настоява постановлението за привличане като обвиняем на Николай Димитров  да се отмени, както и  пpoдължaвaщият apecт, тъй като той нeзaĸoнocъoбpaзeн и пoдмeня вoтa нa гpaждaнитe.

 

Ето и пълният текст на новото искане на защитата на Николай Димитров:

 

 

 

 

ГОСПОДА ПРОКУРОРИ,

 

Както Ви е известно, подала съм молба за отмяна/изменение на мярката за неотклонение на Николай Кирилов Димитров.

При разглеждането на молбата моля да имате предвид и следното.

Както изтъкнах пред съда, делата за организирани престъпни групи, целящи извършване на престъпления по раздел ІІІ, глава ІІ НК не са от компетентността на Специализирания наказателен съд, респ. на Специализираната прокуратура.

Това изрично е посочено Решение № 10/2011 г. на Конституционния съд на Република България по к.д. № 6/2011 г., според което делата за структури на организираната престъпност са подсъдни на Специализирания съд, като „НЕ СА ОБХВАНАТИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ, НАПРИМЕР ЧЛ. 169 Г НК“, а именно – образуване и ръководене на престъпна група, поставила си за цел да извършва престъпления по този раздел – каквото е обвинението срещу подзащитния ми.

 

След като повдигането на обвинение от Специализираната прокуратура и произнасянето на Специализирания съд по исканията за мерките за неотклонение е извън компетентността на Специализираната прокуратура и Специализирания съд, то всяка мярка за процесуална принуда, взета от тези органи се явява процесуално невалидна, респ. противозаконна.

 

С оглед на това мярката за неотклонение на подзащитния ми Николай Димитров следва да бъде незабавно отменена на основание чл. 17, ал. 5 НПК, според който съдът, прокурорът и разследващите органи са длъжни да освободят всеки гражданин, който незаконно е лишен от свобода.

 

Независимо от това, Ви моля да отмените постановлението за привличане на г-н Димитров като обвиняем, като издадено от некомпетентен орган.

 

 

                                                                       С уважение:

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *