768x432жежеижеежеу

Жечо Станков:Трябва подкрепим българските потребители, малкият и среден бизнес

 Предприятия не отвориха януари заради скъпия ток, а компенсации все още няма

„Трябва подкрепим българските потребители, малкият и среден бизнес, индустрията и всички, които страдат от високата цена на енергията. Най-важното е, че в нашето предложение има посочени източници на финансиране. Цената на тока е висока, трябва навреме да се дадат компенсации, а те липсват до момента.

Ние сме парламентарна република и няма как да чуваме обяснения, че МС може да прави нещо. Още преди 2 месеца предложихме мерки, но те вече не са работещи, Затова предлагаме нови“.

Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков по време на дебатите по проекта за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Искането бе внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 % от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение Ц-27 от 1 юли 2021 г. КЕВР и средномесечната цена „ден напред“ на платформата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Делян Добрев и Теменужка Петкова от ГЕРБ също участваха в дебата и аргументираха внесения проект, който предлага работещ механизъм и ще подпомогне българските потребители.

„Сметките за електроенергия са непосилно високи – голяма част от българските предприятия не отвориха този месец. Хората са вкъщи, ползват по задължения отпуск, част от тях  неплатен. Още в началото на февруари ще се види огромния ръст на цените. Цената на хляба ще продължи да расте.

За да стигне хляба до нас, той минава и през земеделците. Те са купували торове на едни цени, в момента те са двойни и тройни. Обърнете се към гласоподавателите си и кажете колко ще струва хляба?“, заяви още от трибуната бургаският депутат в отговор на реплики на други народни представители. Той предложи в залата да бъде извикани министъра на икономиката и този на енергетиката, за които обаче стана ясно, че не могат да присъстват.

Жечо Станков бе категоричен, че няма как да се анализира месец януари чрез първата му седмица, която е почивна. „Потреблението е с 2,5% повече отколкото миналата година. Реализираната цена на борсата ден напред – от вчера за днешния ден е 400 лв. При средна цена за месец декември 430 лв. Не искам да деля потребителите на битови и небитови – защото цената на природния газ не се използва само от бита за отопление и охлаждане. Той се използва от българските производители.

За декември бизнесът не е получил и стотинка, не сме видяли писмен документ за компенсации и механизъм. Очаква се тези високи цени да продължат и във второто тримесечие“, допълни още бургаският депутат от ГЕРБ.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *