rew343tt423

Евродепутат ще популяризира Музея на пчеларството в Несебър

Инфоцентърът на евродепутата Мария Габриел в Бургас става партньор на несебърския Музей на пчеларството за популяризиране на пчеларското изкуство

 

 

Европейският информационен център на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел подема инициатива за популяризиране на пчеларското изкуство сред младите хора от Бургас и региона. Начинанието се реализира в партньорство с Музея на пчеларството в Несебър, чийто създател е доайенът на пчеларството у нас Кирил Киров.

 

Група младежи от клуб „България за младите” и служители на Природонаучния музей в Бургас бяха първите участници в инициативата. Те се пренесоха в света на пчеларското изкуство от древността до днес, който разкрива Музея на пчеларството.  Собственикът Кирил Киров, познат като Царя на пчелите,  сподели с младите хора любопитни факти от 40-годишния си опит като пчелар. Той им разкри тънкостите на занаята и така успя да провокира интереса им към пчеларския сектор, който се нуждае от повече млади хора за поддържане на традициите в бранша.

 

New Imageft43r23Посетителите разгледаха разположените в двора мини-кули, стени, автентични къщи и макети на църкви от Стария Несебър. Гледката е допълнена от десетки многоцветни кошери, мирис на мед и изглед към Черно море. В Музея е обособен и кът за посетители, където се дегустират различни видове мед, домашна медена ракия и медовина. Най-голямата атракция остава директният контакт с пчелите, който демонстрира пчеларят-доайен – той целува и гали насекомите без никакъв страх.

 

„Пчелата е като жената. Иска любов и внимание. Когато даваш тишина и спокойствие, тя ти отвръща със същото. Трябва да я настроиш. Да й говориш мили приказки” категоричен беше Кирил Киров, когото всички наричат Бай Киро.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *