13a05127-a081-4eff-8b6b-7d7d2af6d95d(1)

  Депутати от Бургас и Варна с обща кауза – АМ „Черно море“

   

  Народните представители на ГЕРБ – СДС от Бургас и Варна се обединиха около обща кауза, която ще е от полза за целия черноморски регион. Те заявиха, че ще работят заедно за изграждането на дългоочакваната автомагистрала „Черно море“.

  Отсечката между двата най-големи морски града у нас, е част от т.нар. коридор №8, който осигурява свързаност от Черно море на изток до Адриатическо море на запад.

  От години проектът стои на „нисък старт“, без да е избрано трасе. Народните представители от Бургаски и Варненски регион са на мнение, че е крайно време автомагистралата да бъде изградена, за да се подпомогне икономическото развитие на двете области. Затова те са решили да обединят усилията си в тази посока.

  По думите на Жечо Станков общата работа по този проект е доказателство, че народните представители помнят какво са поискали хората от тях и не са забравили поетите ангажименти.

  Колегата му от Варна Красен Кралев подчертава, че АМ „Черно море“ е от  изключителна важност за развитие на икономиката на двата региона и трябва да се случи час по-скоро.

  „Този участък ще създаде логистични връзки между двете пристанища и двете летища, което ще доведе до засилване на търговския стокообмен и до увеличение на потока от туристи към Южното и Северното Черноморие“, посочва Андрей Рунчев.

  Колегата му Бранимир Балачев допълва, че има решение на Общинския съвет на Варна да се отделят 431 хил. лв. за проучване на трасе.

  „Има интереси от частни инвеститори за двете области, които в момента не инвестират заради липса на удобна пътна връзка. Автомагистралата може да се изгради и със средства от Европа. Построяването на такъв път ще осигури по-безопасно и по-сигурно пътуване в региона. А това е общата цел на всички нас“, казва от своя страна народният представител Галя Желязкова.

  Припомняме, че през март 2022 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ представи пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ) няколко варианта за трасе на автомагистралата. Няколко месеца по-късно – през октомври 2022 г., МОСВ публикува уведомление, че разширеният идеен проект ще бъде подложен на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *