трафик

В СУ „Любен Каравелов“ – Несебър отбелязаха Европейския ден за борба с трафика на хора

 

 

Мара МОМЧИЛОВА

Ученици от различни възрасти в СУ ”Любен Каравелов” – Несебър отбелязаха с разнообразни прояви Европейския ден за борба с трафика на хора.

В подходяща за тях форма децата научиха, че в своята същност трафикът на хора нарушава основните човешки права като право на свободен живот и  право на избор, а трафикът на деца нарушава рожденното право на всяко дете да расте в защитена среда без насилие и експлоатация.  Основните фактори за трафик на хора бяха класифицирани в четири групи – икономически, социално-културни, психологически и геополитически.

Учениците бяха запознати с основните предпоставки за попадане в трафик като: липса на опит при пътуване в чужбина и информация за живота там; нереалистични очаквания; липса на познания за българското и международното законодателство; липса на знания за основните граждански права и институциите, които могат да ги защитят.

С подходящи примери, казуси и сюжетно-ролеви игри несебърските ученици разбраха кои са най-уязвимите категории хора и методи за въвличане в трафик. Научиха какво предвижда българското законодателство за борба с трафика на хора и как да действат ако попаднат в беда независимо дали се намират в България или в чужбина.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *