15 m (1)

В Несебър – инвестиции за по-безопасна среда за обучение


Мара МОМЧИЛОВА                                                                      

По време на дистанционното обучение на учениците ръководството на СУ “Любен Каравелов‘ – Несебър  направи значителни инвестиции с цел по-сигурни и безопасни условия на труд и обучение както по време на извънредната епидемична обстановка, така и са в бъдеще.

16-2 (1)На централния вход е поставен панел за контрол  на достъп, с лицево разпознаване, който измерва температурата посредством термокамера. Гласовата аларма се активира незабавно, когато температурата  надвишава предупредителния праг.  Точността на измерване на температурата е  ± 0,3 о С, а скоростта на отговор около 0,2 секунди.

В сградата са разположени 3 мобилни въздухопречистватели  Xiaomi Mi Air Purifier 3/3H, едния от които е дарение от РУО.  Площта за пречистване е до 37 кв. м. Устройството има тъч дисплей, от който може да се настрои работния режим, да се види състоянието на продукта и качеството на въздуха. Има 3-слоен НЕРА филтър, който елиминира 99,97% дим, домашен прах, спори на плесен, цветен прашец и други фини частици с размер само 0,3 микрона.

Интелигентното управление включва  прецизен лазерен сензор за прахови частици, който прави постоянен мониторинг на качеството на въздуха и задава скоростта на вентилатора.

Закупени и в експлоатация са 10 бактерицидни ултравиолетови лампи, убиващи вируси и бактерии, щадящи околната среда, с ниско съдържание на живак и без излъчване на озон. Те покриват до 150 кв.м. площ, с над 10 хил. часа живот на лампите. 30-40 мин.  дневно са достатъчни за пълна дезинфекция.

Лампите са безопасни, а вграденият датчик за движение автоматично изключва UV лампата при наличие на хора в помещението. Разполагат с таймер за отложен старт, който се включва  след  напускане на помещението.

В коридорите на първи и втори етаж е подменено старото осветление с ново LED осветление. То консумира  от 5 до 8 пъти по-малко електроенергия, телата не съдържат вредни газове или живак, животът им е около 10 пъти по-дълъг от този на обикновените лампи. Това осветление не генерира ултравиолетови и инфрачервени лъчи.

Във физкултурния салон е поставен Airius PureAir – въздушно-циркулационна система за пречистване на въздуха и повърхности чрез PHI клетка (Фотохидро-йонизация). По този начин ефективно се неутрализират 99% от всички вредни микроби, вируси, плесени, миризми и други замърсители в помещенията.

PHI клетката отделя йонизирани хидропероксиди – натурално почистващо средство, което циркулира във въздуха чрез вентилатор. То осигурява всички функции и предимства на най-популярната дестратификационна система за циркулация на въздуха, която балансира температурата, подобрява комфорта , намалява разходите за отопление и охлаждане и СО2 с 20-50% и не се нуждае от поддръжка.

Монтира се на височина на тавана. Устройството е монтирано на височина на тавана  и е  обезопасено  с крепежни елементи, които издържат минимум 5 пъти теглото на продукта.

Налице е проект за  преобзавеждане и осъвременяване на три класни стаи, който ще бъде реализиран до края на учебната година.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *