New Imagedqwdqdeqdq

Вълнуваща музикално-театрална вечер в Несебър за 9-ти май

„Безсмъртният полк“ с руски и български граждани развълнува до сълзи стотиците гости на спектакъла в несебърското читалище

 

В салона на НЧ „Яна Лъскова – 1905“ се състоя музикално-театрална вечер, посветена на 9 май – Деня на победата, и разчувства до сълзи присъстващите. Проявата започна с отслужване на панихида  за загиналите във Втората световна война във фоайето пред стената на паметта, подредена в духа на световната инициатива „Безсмъртният полк“.

Сред имената и снимките на таблата, наред с руски,  имаше и български граждани от Свети Влас, Несебър, Обзор, Баня и Гюльовца, загинали във войната.  След панихидата две деца от първи клас от училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – Обзор, Микаела Йорданова и Камелия Йовева, произнесоха стихотворения на руски език, тематично свързани със събитието.

New ImageererqrqrСпециално внимание на стената отдадоха кметът на Несебър Николай Димитров, председателят на Общинския съвет Румен Кулев и общинският съветник Петър Тодоров, които бяха сред гостите на събитието и също бяха закичени с георгиевски ленти, израз на уважение към ветераните, към паметта на падналите на бойното поле и благодарност към хората, отдали всичко за фронта.

New Imageferwrrq3Малко преди началото на проявата, пред паметната плоча на антифашистите в близост до  читалището в стария град представители на руската общност в община Несебър поднесоха цветя и венци и отдадоха почит на героите. След това част от тях спонтанно изпяха няколко песни под съпровод от китара. Местната структура на НД „Русофили“  бе организирала  подавка в памет на починалите – както отвън, така и вътре в читалищната сграда.

„Днес България заедно с Европейския съюз празнува Деня на Европа. И заедно с Русия – 9-ти май, Деня на победата. Този празник никого не оставя равнодушен. Той вълнува душата и предизвиква спомени.“- с тези думи водещият обяви началото на театрално-музикалната вечер, посветена на бележитата дата.

Председателят на местната структура на Национално движение „Русофили“ Христо Николов благодари на всички, които „ни се довериха и изпратиха фотографии на загиналите български и руски войници, учадствали във Втората световна война.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кметът Николай Димитров в поздравителното си слово подчерта, че „трябва да помним историята, защото който не я помни не може да върви напред“. Той сподели, че Несебър е побратимен с няколко руски града, един от които е  Волоколамск, наречен „Град на Военната Слава“, и в момента представители на морската ни община са гости на  празничните събития, посветени на 9 май. Веднага след словото на кмета, неговата дъщеря Никол, поздрави присъстващите  със стихотворение, произнесено на руски език.

 „На тази дата отдаваме почит пред тези, които проляха кръвта си и признателност пред онези, които са жертвали живота си, сражавайки се по бойните полета в името на идните поколения. На този ден ние честваме не само победа над хитлериските сили, но и паметта на почти 57 милиона души, загинали във военни действия. “, бяха част от думите в  поздравителното слово на председателя на Общински съвет – Несебър Румен Кулев.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

След това със своите изпълнения разчувстваха публиката Групата за градски песни „Блян“, руският театър „Славянка“, Вокално-инструментална група „Луминус“, както и изпълнителят на руски шлагери Милен Тотев. Всяка една изява на сцената зрителите аплодираха бурно, като на финала на вечерта, някои от тях запяха заедно с барда Милен Тотев.

Проявата бе организирана от община Несебър, НЧ „Яна Лъскова – 1905“ и местната структура на НД „Русофили“.

 

На 9-ти май десетки градове в България, сред които и Несебър,  се включиха в световната инициатива „Безсмъртният полк“, в която  участват 36 държави по света. Гражданското движение има за цел  да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 се организира в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 градове в седем страни по света. През 2015 г. „Безсмъртният полк“ добива популярност в 36 държави.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *