1 Лето

Възрастта не е порок – Летопис/ецът/ Максим Момчилов на 66 години

                                                                                     

Летописът му е започнал преди 32 години, и още по-рано.Ще продължи и напред.А за един журналист, публицист и телевизионер  възрастта не е порок.

            Ранните му години на журналистиката са и в полето на публицистиката  и за  допуснатите грешки да бъдат помнени, а и по-този начин ще се преодолят от  повторенията  им.                                                                                                                                                                                                 

Има обаче една съществена разлика от ранното детство на публикуваното  и сегашната му за зрялост възраст.При това има и даже своеобразен срок на годност от времемера, маркиран още от името на „Черноморски глас”.От там започва публикуваното на летописа на вестниците,списанията, радиостанциите, телевизиите, сайтовете, книгите и наградите за числото 66.

          Повтарящото се Ангелско число 66 е послание да се доверите на Вселената и на вашите ангели, на тяхната  подкрепа и помощ при постигането и проявяването на вашите желания по отношение на вашия дом, семейство, социален и личен живот.             Често появяващо се 66 ви кара да запазите мислите и чувствата си, насочени към постигане на целите ви и постигането на  вашите желания с помощта и напътствието на вашите ангели.

 

Максим Момчилов е роден на 11.05.1954, завършва Философския факултет на софийския  университет “Св. Климент Охридски”,магистър по педагогика през 1979 г. По време на следването му 1977-1979 се дипломира и във факултета за подготовка на лектори в същия университет със специалност ”Философия и социология”. *

През периода 1982-1984 г. е завършил втора магистратура в СУ „Св.Климент Охридски” и му е присвоена втори клас квалификация към ЦИУУРК към МНП-София

През 1990-1991 завършва магистратура “Периодичен печат” във факултета по журналистика и масови комуникации.

През 1990 е приет за член на Съюза на българските журналисти,а в периода 1991-1993 е избран за зам.председател на Дружеството на журналистите-кореспонденти-Бургас.                                                                                                                                                                          Главен редактор е на вестник “Слънчев бряг” 1988-2002,главен редактор на “Слънчев бряг прес” 2002-2020.

Включен е в биографично-информационния справочник “Кой кой е в елита на Бургас и региона 1996-1997” и биографичния справочник “Кой кой е в България-1998”.

През 1998 е удостоен със сертификат на Европейския център за обучение и квалификация-София по програмата за овладяване на компютърни технологии.

Получава сертификат на РААБЕ-България по програмата “Протокол и етикет в българската община”-2002

Сътрудничи на най-голямата вестникарска групировка “Вълтава прес”-Чехия за България 2002-2003.

През 2002 е удостоен със специалния приз на Софийската и Варненската туристически борси

През 2003 е удостоен с почетна грамота от УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България за последователно отстояване доверието на гражданите и издигане авторитета на местната власт.

От същата година е отговорен редактор на “Информационен бюлетин”-официално издание на Общински съвет-Несебър.

През 2004 генералният секретар на Международната конфедерация на журналистическите съюзи  Ашот Джазоян  удостои Максим Момчилов с Гран при за журналистика на Международния журналистически фестивал “Вяра.Надежда,Любов”-Украйна в Албена и бронзовата статуетка “Veritas” за принос към развитието на независимите медии в България.

През 2005 е избран за член на АБУЖЕТ – българската структура на ФИЖЕТ-със седалище в Париж, и е един от деветимата български журналисти,членуващи в организацията, обединяваща писатели и журналисти,пишещи по въпросите на туризма.         През същата година става учредител и на регионалния клуб “Журналисти против корупцията”-Бургас.

През периода 2005/2006 е секретар , а 2006/2007 е вицепрезидент на “Лайънс клуб”-Несебър

През 2006 Академията за лидери с принос за развитието на страната към Европейския форум  експертите го удостоява Момчилов със Сертификат за притежаване на Златния знак на форума, даващ му официален статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на медиите и развитието на българската култура.

През 2006 главният редакто на  “Слънчев бряг прес” печели две от големите награди на Международния фетивал ”Вяра.Надежда.Любов”  в елитния украински курорт “Перлата на полонии” в Закърпатието.

Журналистът бе удостоен с Гран при “Veritas” в категорията “Преса”, както и с голямата награда за регионално издание на годината  в  категорията “Регионални издания”,удостоени от водещия редактор на Newsweek-Полша Мира Суходолска.

В резултат на проявена инициативност на номинирания ,вестникът е асоцииран член на Съюза на собствениците в Слънчев бряг от 2007 и на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация от 2008 ,с които осъществява публично-частното партньорство.

Автор на том І  на “Приписки към времето”-2006,съставител и редактор на книгата  “Ин мемориам-Димитър Янков”-2007,претърпяла второ допълнено  издание през с.г. и на книгата «Обречена туризма» през 2010,чиито втори том излизa през 2012.

За дългогодишна и успешна издателска дейност през 2007 е удостоен с почетна грамота от фондация “Памет Българска”,а през 2008- с Почетна грамота за принос в отразяването на дейността на Българската хотелиерска и рестьорантьорска асоциация.

Удостоен със Златен приз на Международната туристическа борса “Ваканция -2008” за системно и последователно отразяване на проблемите в сферата на  българския и международния туризъм и става първото издание-лауреат в категорията “Регионални медии” за 2007.

През 2009 е удостоен с годишната награда на БХРА за най-ефективна журналистическа  публикация.

През 2009 ръководеното от него издание печели българския вариант на “Оскар”,удостояване от БХРА, за най-ефективни публикации през годината.

През 2011 реализира инициативата за валидация на лимитиран тираж на пощенски плик за 50-годишнината на вестника.

За отстояване на свободата на словото,за дългогодишна публицистична дейност и за творчески постижения през 2012 е удостоен със „Златно перо” на Съюза на българските журналисти,връчена от Снежана Тодорова-председател на СБЖ.

През 2014 и 2019 е удостоен  от Община Несебър с почетни плакети за съществен принос в развитието и утвърждаването на общината като самоуправляваща се самостоятелна общност.

Кавалер е на златните юбилейни медали: 30 години от Победата над фашистка Германия, 40 години от Победата над хитлерофашизма,1300 години България, 40 години социалистическа България, 2020 Трудовая доблесть России.

__________________________________________________           сн.1-2

 

         Летописецът   Максим Момчилов и неговите медали-десетките  медии и издания с негови публикации:

Вестници                                                                                                                                             Айтос                                                                                                                                                                                             

„Народен приятел”                                                                                                                            

 Поморие                                                                                                                                                         „Анхиало”

„Поморие”

„Южен фар”                                                                                                                                             Бургас   

„Черноморски фронт”                                                                                                                         „Черноморски  фар”

„Бургас днес”

„Бургас днес и утре”

„Компас”

„Черно море  юг”

„Бизнес юг”

„Морски вестник”                                                                                                                               

Пловдив    

„Провинция”

„Марица”                                                                                                                                                   

Варна                                                                                                                                                                                                  

 „Народно дело”

„Черно море”

„Компас”                                                                                                                                                    

Велико Търново                                                                                                                                                        

„Борба”                                                                                                                                                София            

„Народен спорт”

„Народна младеж”

„Подкрепа”

„Поглед”

„24 часа”

„Дневен  труд”

„Жълт труд”

„1000 дни”

„Дума”

Чехия  

„Rozvoj”

„Vltava Tisk”

 

Списания                                                                                                                                                                    Несебър                                                                                                                                                                     

 „Информационен бюлетин”

София                                                                                                                                                  „Смяна”

„ Народна просвета”                                                                                                                                                                „Чехословакия”

“Insight”

„ХоРеМаг”

Чехословакия      

„ Nový čas”

„Směr”

Книги

„Приписки към Времето”

„Ин мемориам Димитър Янков”

„Незавършен портрет”

„Обречна на туризма”

 

Радиостанции                                                                                                                                                   Бургас

Радио Бургас

„Южен бряг”

„Гларус”

„Мая”

„Дарик”

„Фокус”

Power FM

Стара Загора

БНР-радио Стара Загора

Пловдив

БНР-радио Пловдив

Варна   

БНР-радио Варна

София 

БНР

„Франс интернационал”

 

Телевизии                                                                                                                                                                       

  Несебър  

КТ „Прима сат”

Бургас

РЕНТ-ТВ

ТВ МИКС

Варна                                                                                                                                                                                

 РТВЦ-Варна

София           

БНТ- I и II канал

 

Сайтове                                                                                                                          Несебър   

Несебърнюз

Несебърмедия

Мелницата

Поморие

Радио Милена

Бургас                                                                                                                                                                       

 Зона Бургас

Черноморие

Бургаснюз

Флагман

София                                                                                                                                              Любословие

………………………………………………

9-6

Максим Момчилов е сред най-стойностните автори на сайта „Несебър нюз“вече 16 години.Без неговите аналитични,исторически и информационни материали ,сайтът ни не би бил това,което е!

Той отдавна е заслужил любовта на читателите от близо и далече,както и дълбоката ни благодарност.На упоритият му десетилетен труд се дължи определението,което му дадохме като Автор-Музей,заедно с вестникът,който ревниво пази няколко десетилетия-„Слънчев бряг-прес“!

Десетки медии и през следващите десетилетия ще разчитат на златното му перо,неподвластно на временни танцуващи с власт,псевдоавторитети,журналяги-еднодневки и всички ,които не знаят ,що е то истинска журналистика!

Бъди все така с гордо вдигната глава,Максим,усмихнат и ироничен,точен и неподражаем!

Надяваме се ,че преди да навършиш 100 години, ще бъдеш произведен и за Почетен гражданин на Несебър !Наздраве !

Красимир Косев

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *