20210922_115015 (1)

ВМРО постави паметен знак на Иван Вазов в Бургас

20210922_114843 (1)

 

По повод 100 години от смъртта на Иван Вазов,  бе открита възпоменателна табела в негова памет. Тя бе поставена на сградата, в която той отсяда при единственото си посещение в Бургас, 3 месеца преди да почине. Изработката и монтажът бяха осигурени от общинските съветници от ВМРО д-р Георги Дракалиев и Николай Стоянов, след като Общинският съвет одобри през юли предложението им за поставяне на такъв паметен знак, а проектът е изготвен безвъзмездно от арх. Васил Дончев.

Иван Вазов пристига на 8 юни 2021 г. в Бургас със сестра си Вълка и се настанява инкогнито в тогавашния х-л „Континентал“, на ул.“Цар Крум“ 2 (днешния адрес е ул. „Александровска“ 12). Той бързо е разпознат и присъствието му привлича голяма тълпа бургазлии, начело с музика и знамена. Бургаският писател и деец на ВМОРО Петко Росен го съпровожда до Търговската гимназия, от чийто балкон Вазов държи импровизирана реч през възторжените ученици, военни и граждани.

След това, участниците в манифестацията го понасят на ръце до брега на морето, като Петко Росен отбелязва, че сред най-усърдните от тях има и ученици-комунисти, които иначе считат Вазов за „патриотарски поет“.

От морския бряг, отново на ръце, поетът е пренесен през Приморската градина и центъра на града до хотела, а вечерта му е организирана разходка из залива и банкет на гражданството, с много песни, тостове и речи.

В резултат на това си посещение в нашия град, Вазов написва пътеписа „По вълните на Черно море“, който е неговото последно произведение.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *