Екранна снимка 2023-05-13 105058(3)

Бургаски депутат с питане: Какво се случва с пътя Шумен – Смядово – Карнобат?

 

Пътят Шумен – Смядово – Карнобат, през който минава и Ришки проход, е в много лошо състояние и всеки ден се руши все повече, застрашавайки живота на пътуващите в този участък. Това заяви в пленарна зала народният представител от коалиция ГЕРБ-СДС Галя Желязкова.

Тя отправи питане към министъра на Регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков какви действия са предприети за подобряването на състоянието на Републикански път II-73.

„През последните две години пътят е в ужасно състояние. Хората, които пътуват между община Сунгурларе и съседните общини са принудени да шофират в трудни условия. Това важи и за всички, преминаващи от южна към северна България и обратно. Ежедневно сме свидетели на катастрофи и затворен път, за съжаление има и изгубени човешки животи“, подчерта Желязкова.

В отговор министър Шишков съобщи, че за частта на пътя в област Бургас през септември 2022 г. след проведена обществена поръчка е подписан договор за изработване технически проект за основен ремонт, който ще се реализира на три етапа.

„Към момента е изпълнен първият междинен етап, който е с продължителност 80 календарни дни. Той включва времето за проектантско-проучвателни работи. Предстои неговото разглеждане в АПИ. След одобряването му започва да тече втори междинен етап, който е 40 календарни дни. В този период трябва да бъде предоставен технически проект, съгласуван със съответните експлоатационни дружества и административни структури“, заяви в отговор министър Шишков.

Третият междинен етап е с продължителност 10 календарни дни и включва времето за окончателно предаване на съгласувания технически проект.

„До завършване на основния ремонт на пътя, ще се полагат грижи чрез текущо поддържане. Предвидено е да се изкърпят единични дупки и деформации в настилката, да се почистват и събират отпадъци от платното за движение и от площадките за отдих.“, каза още регионалният министър.

От своя страна Галя Желязкова подчерта, че докато текат всички тези етапи и се стигне до реален ремонт на пътя, институциите трябва да вземат смешни мерки и да запълнят поне големите дупки, за да се избегнат нови тежки катастрофи и да се запази животът на пътуващите.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *