36-годишният Kалин от Oбзор е бил в тежко състояние

Млад мъж с коронавирус и тежка пневмония почина след лутане по болниците в Бургас.  36-годишният Kалин от Oбзор е бил в тежко състояние и се опитвал да влезе в няколко здравни заведения. След няколкочасово чакане пред различни болници, е приет, но умира заради усложнения, предизвикани от пневмонията.

След близо две седвмично домашно лечение с антибиотик с диагноза двустранна бронхопневмония Калин Карапачов се влошава. Единствената линейка в Обзор не идва с чаове, затова младият мъж тръгва със собствения си автомобил към спешния център на УМБАЛ Бургас. Бързият тест за Ковид обаче е отрицателен. Майката на Калин разказва че са разкарвани от УМБАЛ Бургас до белодробната болница и обратно.

ПРИЗНАТЕЛНОСТ: Семейство от Монтана благодари на своята лекарка

„Ние загубихме колко часа, 20 часа окито ако бяха го интубирали можеха да му помогнат. ….това е проблема че тук няма даже указателна табела. …линейките…”, заяви Гинка Карапачова – майка на починалия Калин.

Единствената болница която приема Калин по спешност без тест за коронавирус но с тежка дихателна недостатъчност е болница „БургасМед”.

Училищен директор помага като доброволец на медиците в болницата в Шумен

„Както и изразената хипоксия просто през белия дроб не може да премине. Рязко се е получило това състояние и до един опеределен момент е можел да диша. Просто когато пристига при нас вече въпреки кислородо терапията е била недосататъчна, наложило се е апаратна ветнилация. PCR теста чак на следващия ден излезе, оказа се положителен”, заяви д-р Златко Янев, началник Реанимационно отделение „БургасМед”.

Майката на починалият мъж Гинка Карапачова обаче настоява за проверка на екипът който е върнал сина и вместо да предприеме животоспасяващи действия. Гинка Карапачова възнамерява създаването на „Фондация Калин Карапачов” която да помага на случаи като нейният.

…………………………………………………………….

Днес получихме и становището на УМБАЛ-Бургас,което публикеваме изцяло:

Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са направили всичко, за да предотвратят това да се случи. Представяме хронологията на случилото се с 36-годишния пациент, като подчертаваме, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас заедно с реаниматор и реанимационна линейка правят всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. 

Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ. Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях.

На 18 ноември около обед личният лекар на пациента се свързва със Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с молба да се постави абокат на пациента, за да може да се лекува в домашни условия. От думите на семейството пред медиите разбираме, че пациентът е дошъл в УМБАЛ Бургас за прием с направление и отрицателен тест за коронавирус, но в нашата система липсват данни за първото идване на пациента.

В подобни случаи практиката е пациенти с пневмония, но без доказан коронавирус да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, поради наличието на специализирано лечебно заведение – Белодробната болница.

Той е насочен за хоспитализация към нея, защото настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с коронавирус, при условие, че няма доказан такъв, би било рисковано. УМБАЛ Бургас не разполага с отделно отделение за „чисти“ пневмонии и никога не е имало такова.

След като в Белодробната болница отказват да го приемат, около 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно отделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна недостатъчност. На място се прави бърз антигенен тест за коронавирус, който излиза положителен. Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на следващия ден.

Пациентът се включва на кислород, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценя, че той има нужда от интензивно лечение – трябва да бъде настанен в реанимация. Към този момент в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно отделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница.

Намерено е място в болницата в „Меден рудник“, която първоначално отказва да вземе пациента без резултат от ПСР, но впоследствие променя решението си. Извикана е реанимационна линейка с кислород и екип придружава пациента до болницата в „Меден рудник“ в късните часове на нощта.

Близо четири часа лекари от Спешно отделение и Реанимация правят всичко възможно, за да помогнат на пациента. Взето е решение в случай на отказ за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно отделение на кислородолечение и постоянно наблюдение от реаниматор. Направени са абсолютно всички изследвания, консултации и всичко това подробно е описано в документацията на пациента.

Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви. Молим ви, не ги търсете сред лекарите, които в момента работят денонощно, подложени са на огромен стрес и натиск и се опитват да помогнат на всеки според своите знания и възможности.

Най-малкото, от което обществото ни има нужда сега, е да бъде настройвано срещу онези, които дават всичко от себе си, за да помагат, дори с цената на своя собствен живот.

Бел.ред.:От всичко написано излиза,че най-виновен е младият мъж,за това, че е имал нужда от спешна и компетентна лекарска помощ,която не е получил……