DCIM100MEDIADJI_0009.JPG

В Рибарското селище край Бургас учредиха народно читалище

„ … ДЕ ОТ ИЗТОК ЧЕРНО МОРЕ СЕ ВЪЛНУВА И СВЕТЛЕЙ…”

 

В Регистъра за юридически лица с нестопанска цел се появи  ново читалище – в селищното образувание „Рибарско селище” край Бургас. То отговаря на културните потребности на пулсиращото според сезоните и дните на седмицата пъстро население в него. Регистрирано с името на братя Миладинови от Струга, то напомня на политиците от балканските страни и ЕС, че неведнъж Бургаския залив е приютявал българите от Македония.

В потвърждение на сентенцията на Сенека, че „ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб няма попътен вятър”, жителите на Рибарското селище назоваха улиците му с имената на близо шестнайсетте вятъра, които духат в тази част на света. Защото за тях всеки вятъре попътен, ако духа към селището… Една от улиците в селището прави изключение. Това е улица „Консервна”, наречена така по знаменития роман на големия американски писател Джон Стайнбек. Точно тя бе избрана за адресна регистрация на новоучреденото бургаско народно читалище.

В читалищното настоятелство влизат д-р Димче Миладиноски – потомък на братя Миладинови от Струга, днес Северна Македония, по чията инициатива то се създава. Той го представлява заедно с настоятелството. В него влизат още известният бургаски юрист Стоян Проданов и д-р Стефан Пейков от Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас.

Мандатът на настоятелството е тригодишен и то побърза да проведе първото си заседание. На него бяха набелязани основни насоки на работа. Най-впечатляващата от тях е – в близко време тук да се създаде първата черноморска рибарска библиотека у нас.

Привлекателната цел в Рибарското селище край Бургас да има книги за рибарите приобщи към идеята дори Варна. Медията на българската морска общност „Морски вестник” – Варна дари на читалището голяма част от своята библиотека и почти пълното течение на популярното си  издание.

Необичайният жест на Варна към Бургас е заслуга на Геопан, сподели Димитър Янчев – председател на Сдружение „Морски сговор” и почетен председател на читалището. Той  изрази надеждата, че „Морски вестник” – Варна  ще бъде последван от щедри субсидии от държавните и общинските бюджети, и от други дарения и завещания, както предвижда законът на народните читалища в България.

Попътен вятър на новото черноморско читалище !…

 

Илюстрация: Рибарското селище край Бургас. Някъде тук е улица „Консервна” №36, Въздушна снимка, Архив на Сдружение „Морски сговор”.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *