02(132)

Слънчев бряг е вече на критичен минимум на поддържане

Димитър Бойчев: Средства от курортите да се разходват за развитието на туризма

 

Слънчев бряг е вече на критичен минимум на поддържане – на алеите, на осветление и озеленяване

 

„Промените в Закона за туризма отговарят на съвременните нужди на този динамично развиващ се бранш. Акцентът са националните курорти. Те са много важна част от развитието на туризма“, каза народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев по време на дебатите в пленарна зала днес.

„Насочвам вниманието на ресорното министерство – при създаване на Наредбата, делигирана като права на министъра на туризма и този на здравеопазването, да има повече комуникация със Сдружението на общините и с кметовете.  При контакти с тях, кметовете имаха доста въпроси за ситуирането на националните курорти и определянето им с решение на Министерски съвет.

За мен всички разпоредби са положителни и ще дадат добра регламентация на този бизнес. Има намаляване на административната тежест. Но искам да видя текстове, които регламентират реинвестирането на средства в тези национални курорти“, каза още Бойчев.

„Курортите се намират на територията на общините, формират голяма част от бюджетите им. Ще дам пример със Слънчев бряг – емблема на летния ни туризъм, формира около 30% от бюджета на община Несебър. В тези курорти няма постоянно живеещи жители и те не са толкова атрактивни като избиратели на съответната община и кмет. При добронамереност на кмета се инвестира в инфраструктура.

Слънчев бряг е вече на критичен минимум на поддържане – на алеите, на осветление и озеленяване. Това зависи от общината и е пожелателно. В сега действащите разпоредби на закона бюджетът се формира от туристическа дейност – туристически данък, като част от концесиите на плажове, които 40% влизат в бюджетите на общините – те трябва да се разходват за дейности, свързани с развитието на туризма.

Това на практика не го виждаме“, обърна внимание Димитър Бойчев, който е член на Комисията по икономическа политика и туризъм.

„Между първо и второ четене трябва да обърнем внимание, заедно с министерството и работна група, за продуктовото зониране. Аз съм скептичен, че тези разпоредби могат да заработят от гледна точка на това, че има изграден сграден фонд и не мисля, че могат да се създадат зони, извън регламентираното, ако става въпрос за нощни заведения извън обхвата на Закона за шума.

Ако говорим за новосъздавани такива и новостроящи се курорти – да, но не мисля че тази разпоредба би сработила. Има други позитивни неща – намаляване на административната тежест, обединяване на националния регистър за туристически забележителности и възможност за развитието му, поддържане на инфраструктурата им“, каза още бургаският депутат.

Парламентът прие промените в Закона за туризма на първо четене.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *