157460210650610

Тони Куцаров:Прогнозите ми за изборите се оказаха верни*

Колко струва една фейсбук група?

„Нищо!“, твърди в СЛЕДизборния си анализ Тони Куцаров

Тони Куцаров е роден в града на розите, Казанлък-зодия Тони Ку-11-11-2019-1Водолей. „С огромна благодарност към родителите ми, учители, приятели и среда, който спомогнаха при формирането на характера ми в тези години“, казва той.

Висшето си образование завършва  в Университета на старопрестолния Велико Търново –специалност  история. До 2000 година е бил кореспондент на единствената  тогава Българска Национална Телевизия за старозагорски регион. След това, както  и до сега, сътрудничи на редица национални и регионални електронни и печатни медии.

PR експерт. Завършва и „Екотуризъм“ в Тракийски университет – магистърска степен.

Активно и продуктивно участва в гражданските протести срещу обгазяванията в старозагорско. Работи по многобройни проекти, свързани с гражданското общество в Стара Загора и региона.

Тони Куцаров има  впечатляващо присъствие и дейност в НПО- изявен  член на Лайънс клуб  и Граждански клуб „ЛИПА“  в Стара Загора.

Негови публикации,свързани с проведените наскоро избори за местни органи на властта,с поекция и в община Несебър, ни накараха да го поканим  и за автор-анализатор  в сайта „Несебър нюз”:

– Г-н Куцаров, ПРЕДизборният Ви анализ „Сульо, Пульо, Атанас и Аз“ предизвика бурен ажиотаж. Каква бе причината, според Вас?

– Първо заглавието привлече много читатели, а после и съдържанието се възприе като звучна плесница за една част от участвалите в предизборните листи.

Особено за тези, притежаващи високо самочувствие с ниско покритие

Пак ще повторя: над 500 кандидати в 16 листи на партии и коалиции за 51 места са прекалено много. В някои листи преобладаваха кандидати, включили се в тях, по стара българска традиция, заради келепира. Създаде се усещане, че дежурните мърморковци и противници на всичко хубаво и добро, което се случва в нашия град, като че ли се включиха в изборната надпревара за едните 700 лева?

И това явление не е само в Стара Загора. Никак не е случайно, че публикуваният от Вас анализ „Сульо, Пульо, Атанас и Аз“ бе, копиран и в други сайтове в страната! Защото аз казах на глас това, което повечето граждани виждаха: че

куцо, кьораво и сакато, хора с нездрави интереси, заявиха агресивното си желание и амбиции

да определят съдбините на хората от Общинските съвети. Мисля, че намаляването с 50% на възнагражденията в тях, ще намали кандидатите поне с 30%! За всичко написано от мен в статията, получих изключително много поздравления. И поощрения – да продължавам все така!

– Не всички реакции бяха еднозначни…

– Да! И се радвам, че

кандидат-съветници се припознаха лично и се „осветиха“ в публичното пространствоосновно във ФБ групите, като лично засегнати.

Продължавам да считам, че не може морални стожери на обществото да са хора като „Ленче-кремче“, спечелила си прякора от Варшавското летище.

Или като при нас – лице, по-известно като катмата, а след моя анализ като палачинката. Та то е осъдено, в началото на 90-те години за въоръжен грабеж, видно от свободно циркулираща от много време из фейсбук информация! Бях сигурен, че в голямата си част, Избирателят ни ще прояви разум. Но дори аз бях изненадан от резултата на палачинката, която постоянно изтъква, че

администрира  ФБ група с над 45 хиляди членове, а пък не можа да събере 45 преференции!

Преди четири години листата им при претенции за контрол над 20 000 души, събра над 200! Регресът е видим – от 1 към 100 до 1 на 1000!

– Това поставя въпроса на какво, колко и как могат да влияят ФБ групите на членовете си?

– Преди време фейсбук група с 300 000 члена успя да извади на протест пред парламента 300, запишете с думи – триста души. Съотношението и сега се потвърждава – 1 към 1000! Питам се тогава „Колко струва една фейсбук група?“ и си отговарям „Нищо!“. И второ –

„Струва ли си по цял ден да клечиш и да се занимаваш  с подобно нещо?“

Предлагам да организирате дебат, за да чуем и други мнения по темата…

Например, за да разберем, как при толкова кресливи и вечно мърморещи граждани във фейсбук групите избирателите мощно подкрепиха и пак избраха на първи тур Живко Тодоров за кмет, който дори изпревари с няколко пункта бургаския си колега Димитър Николов.

– Част от читателите счетоха, че от позицията Ви в материала излиза, че сте против участието на граждани в политиката, а сте застъпник на регламентираните партии. Вашият коментар?

– Не, в никакъв случай! Та аз съм един от най-яростните привърженици за гражданското участие при вземането на решения за общността! Но е важно качеството на гражданите – каква е тяхната компетентност, опит,

имат или нямат зависимости, когато трябва да вземат решения

А при нашите над 500 кандидати определено липсваха в голямата си част тези качества. Нека кажа и още нещо, което се знае в обществото ни:

стойностните хора, с изявена гражданска позиция, са отвратени от политиката

и не желаят да участват в нея. Ето това е огромен проблем в обществото ни! А що се отнася до традиционните партии, казах, че те са си взели необходимия урок, направили са своите корекции и на избираеми места включиха стойностни хора от гражданска квота. И мисля, че резултатът от изборите показа, че спечелиха.

– Как ще коментирате огромното количество невалидни бюлетини?

–  Да, този факт е много тревожен – цели 15% недействителни бюлетини! Те са само за бюлетината за общински съветници. И е ясно вече, че гласуващите в тези бюлетини са отбелязали само преференциите, без да са отбелязали за коя партия или коалиция са тези преференции. Вие във вестника, най-добре знаете, че най-гледаното поле е горе, вдясно. Така е устроено човешкото око, че там се насочва погледът. Според мен,

бюлетината трябва да се промени – не трябва да има ляво и дясно, а горе и долу, по вертикала

Отгоре партиите и коалициите и под тях – преференциите.

– Как ще оцените предизборните си прогнози?

– В голямата си част от прогнозите ми коя партия или коалиция ще влезе и с колко съветника в новия общински съвет, се оказаха верни.

За „Воля“ не познах, но там явно е имало нещо подобно на корпоративен вот

– при добре работещите в града аптеки, това явно е нормално. 16 бяха участниците с листи за общински съветници. Четири не влязоха. Три са вътре, както се казва на прага, на ръба, с по 1000 гласа, само с по един съветник. Ако имаше избирателна активност като през 2015 г. и праг за влизане с над 1200 гласа, сега и те нямаше да са с представители в новия общински съвет. При партиите с голям резултат, получените преференции не водят до размествания.

С балансирана листа, програма и визия за общината, ГЕРБ си взеха своето

и са отново най-голяма политическа сила. Очаквах повече от БСП, но не успяха да ангажират протестния вот. Той отиде на други места, включително и в тези над 1600 гласа с квадратчето „не подкрепям никого“.  И ако те трябва да се разпределят, това са цели два мандата за общински съветници.

Поздравления за „Народен съюз“!

Почти удвоиха резултата си. А от преференциите е видно, че там всеки кандидат е с личен принос за успеха. И БСДП има ръст, и там броят на личните преференции е допринесъл сериозно за успеха им.

– Как все пак проработиха преференциите?

– По този Ви въпрос, за разместванията с преференции, имам по-особено, бих казал консервативно мнение. Никак не е случайно, че синоним на общинския съветник, е старейшина – човек с богат професионален и житейски опит, излъчващ разум и мъдрост. И никак не е задължително с тези качества да е белокос. Но пък

не мога да се съглася с вас, че един 20-годишен човек може да има необходимите качества

Какъв опит, включително и професионален, има? За да съм по-ясен, ще Ви дам следния пример, отново с 20-годишен младеж: ако аз, 60-годишният, играя футбол срещу него, със сигурност той ще бъде в пъти по-добър от мен. Аналогичен ще бъде примерът и за общинския съветник, ако разменим ролите, нали? И още нещо по същата тема – подредбата на листите и преференциите. Когато се подрежда една листа, инициаторите й много добре знаят до колко човека биха вкарали в общинския съвет. И си подреждат листата с тази нагласа – с възможностите и потенциала на кандидатите в нея, включително и с качествата,

ако този човек го изберат, в каква посока ще е полезен за местната общност

От другата страна, гласуващият също оглежда, при това с необходимата критичност, подредената листа, каква е нейната визия. И ако той гласува за нея, то той гласува както е подредена. Оставям и тази тема отворена за дебат!

NBP.bg, Радослава РАШЕВА

*Заглавието е на редакцията !

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *