Разрешението за строеж за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Созопол, е в нарушение още от самото начало, тъй като не е спазено изискването разрешителното да се обяви на интернет страницата на общината, обявиха от държавното обвинение.

Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Созопол да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ – Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

Проектът на Алепу - от самото начало за курорт

Проектът на Алепу – от самото начало за курорт

Проектантът арх. Ангел Захариев: Природа там няма, тя беше унищожена от свлачището

Тъй като не е станало публично или поне наблюдаващите прокурори не са намерили следа за това, се възпрепятства възможността за обжалване на административния акт, което представлява ограничаване на конституционни права.

Допуснати са и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект при издаване на разрешението за строеж.

Според наблюдаващите прокурори разрешението е нищожно, не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. От прокуратурата посочват още е и че завършването на градежа и въвеждането му в експлоатация не узаконява разрешението за строеж.

Подпорната стена на Алепу и по документи била курортен комплекс

Подпорната стена на Алепу и по документи била курортен комплекс

В имотния регистър вече имало отбелязани 25 жилища-апартаменти

В прессъобщение от прокуратурата посочва, че искането за прекратяване на производството пред Административен съд – Бургас за разрешението за строеж /РС/ № 100/10.09.2018г. за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста е неоснователно. „Протестът е допустим и основателен“, се казва в становище на прокурори от Окръжна прокуратура – Бургас, изпратено до Административния съд в Бургас.

От прокуратурата припомнят и че на 15 юни Върховната административна прокуратура възложи на ДНСК проверка на строежа „Алепу Вилидж“ и бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на Созопол.

Също така, на 27.08.2020 г., с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас бе образувано досъдебно производство по чл. 282, ал. 1 от НК затова, че през месец септември 2018 г., съответното длъжностно лице, нарушило служебните си задължения при издаване на Разрешително за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици.

Съдът отложи делото за строежа на "Алепу"

Съдът отложи делото за строежа на „Алепу“

Причината – една от фирмите инвеститор не била призована в срок

Припомняме, случаят със строежа на плаж „Алепу“ придоби отново широк обществен отзвук пролетта, след като беше размразен, веднъж спрян миналата година.

Според шефа на ДНСК Иван Несторов нямаше обаче основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния строеж и в плановете, тъй като службата може да коментира само разрешенията и документацията.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Прекрасно местообитание за птички вижда Борисов на "Алепу"

Прекрасно местообитание за птички вижда Борисов на „Алепу“

Гледай ме внимателно какво ще кажа, защото си ми доложил – реплика на премиера към шефа на ДНСК

В казуса се намеси и премиерът Борисов с коментар, че от подпорната стена става прекрасно местообитание за големи птици, и обещание, че там коруртен комплекс няма да има.

Строежът на "Алепу" - курортен комплекс, но красив

Строежът на „Алепу“ – курортен комплекс, но красив

Край четириетажната подпорна стена ще има двуетажни постройки, разкри проектантът