3-pomorie

МОСВ отпусна 746 хил. лв. на Лозенец за по-чисто море

Министерството на околната среда и водите чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООC) отпусна на община Царево 746 хил. лв. за изграждане на задържателен резервоар на пречиствателната станция в Лозенец. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Бургас след среща с кметовете от областта, в която взе участие и областният управител Вълчо Чолаков.

С изграждането на съоръжението ще бъде осигурено чисто море през новия летен сезон.

Проектът на община Царево предвижда резервоарът да поема допълнително формираните отпадъчни води и те да влизат за преработка в пречиствателната станция през нощта, когато натоварването е по-малко. Така ще бъде прекратено изливането им в морето. Кметът на Царево Георги Лапчев благодари на целия екип на екоминистерството и се ангажира общината да реализира проекта до старта на новия летен сезон.

„Щастлив съм, че Лозенец ще има своето чисто море. До началото на сезона резервоарът ще е изграден“, увери Лапчев и  напомни, че успоредно с това общината работи по проект за  разширяване на пречиствателната станция на курортното селище.

„Техническото решение е намерено, правителството осигури финансирането и има предпоставки за спокоен сезон“, подчерта министър Василева. На срещата с кметовете от региона тя представи възможностите за кандидатстване с проекти по финансовите инструменти, управлявани от МОСВ – Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Националният доверителен екофонд.

Министърът съобщи, че в област Бургас са изпълнени 26 проекта по ОПОС 2007-2013 на обща стойност 460 млн. лв.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *