62226538_670246730065514_8315985398719315968_n

Дончо Златев: Детските линейки са по-голям шанс за най-беззащитните

 

 

Вече близо месец тече кампания за популяризиране на идеята правителството да даде 4 млн. лева за закупуването на специализирани детски линейки. Идеята представи председателят на ИКВ на МСДС и член на НИС на СДС Дончо Златев, който в отворено писмо призова премиера Бойко Борисов да предвиди тези средства, за да бъдат закупени 27 линейки за всички областни градове.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Борисов внесе предложение партийната субсидия да падне от 11 лв. на 1 лв. за глас, а разликата от 16-18 млн. лева да бъде използвана за строеж на детски градини и ясли. В социалните мрежи Златев припомни, че сумата за закупуване на детските линейки идеално може да се впише в тези спестявания от партийните субсидии.

  • Г-н Златев, от къде дойде идеята за тези детски линейки?
  • Не мога да кажа, че идеята е нова. Активно участвам в кампанията за събиране на капачки за закупуването на кувьози и по тази линия съм доста запознат с темата. Колкото повече капачки събирахме с колегите ми, толкова повече си задавах въпроса – защо? Толкова ли е скъпо да се закупи това жизнено важно оборудван? Направих проучване и останах шокиран от факта, че стойността на една специализирана детска линейка, с всичко необходимо за неонатални пациенти, е едва 150 хиляди лева, а толкова години не се намират средства за закупуването на такива автомобили за спешна помощ. Още по-парадоксолното в случая е, че единствената такава линейка в страната, която оперира на територията на Столична община, е закупена с дарения.
  • Добре, а защо е важно да има точно такива специализирани линейки?
  • Много хора ми зададоха този въпрос през последния месец. Истината е, че тези линейки не са като обикновените. Те са оборудвани с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Самите кувьози също имат вградени всички необходими системи за мониторинг. Линейката освен за най-малките е предвидена и за по-големи деца. Да не забравяме и най-важния аргумент – над 6000 деца в България се раждат недоносени само за година. Това е около 10% от общия брой на родените деца в България, при спад до 4% в Европа. Т.е. изобщо не е малък броя на децата, които ще бъдат обслужвани от тези специализирани линейки.
  • Очаквате ли, че държавата, в лицето на институциите, ще откликне на молбата ви?
  • Надявам се. В крайна сметка това не само моя молба, аз вярвам, че всеки човек, който е чул, се е присъединил към инициативата. Премиерът показа, че може да се вслушва в гласа на хората и се надявам лично той да предприеме нужните действия. Вече цял месец Министерствата на Здравеопазването и Финансите не могат да дадат становище по моето предложение, затова се надявам и на намеса от г-н Борисов, за да се случи по-бързо закупуването на тези линейки. Трябва да дадем по-голям шанс на най-беззащитните – децата, които да вдишат своите първи глътки въздух в по-сигурна среда, а по този начин да дадем и повече оптимизъм на семействата им.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *