Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата за обезвреждане на животински трупове от март 2018 досега. Парите минават през Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса. Фирмите работят с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например. Антикорупционният фонд съобщава, че има редица факти, които са притеснители и изискват проверка от страна на отговорните органи.

Обществената поръчка на БАБХ за обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за три години е обявена в края на 2017 г.

Тогава Агенцията преминава към т.нар. директно договоряне. От БАБХ канят само две от фирмите с мобилни инсталации, с които да сключи договори за обезвреждане на трупове – „Син кръст 2016“ и „Еко БГ СЖП“. Собственици на „Син кръст 2016“ са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма-концесионер. Съдружници в „Еко БГ СЖП“ са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

За пари държавата избрала загробването на свинете, убеден шефът на Шуменския екарисаж

Отварят най-големия екарисаж в страната година и половина след затварянето му

През март 2018-та са сключени първите договори на стойност 12 милиона лева. Като основно предимство при обществената поръчка е посочена мобилността на инсталациите и възможността да реагират бързо и на място при необходимост. Впечатление прави заниженото изискване за капацитет на фирмите, които ще изпълняват договора, в сравнение с предишни години. Няма изискване за кантар при мобилните инсинератори, като така не е ясно как БАБХ контролира изпълнението на дейността и количествата, за които държавата плаща.

Към края на 2018-та 12-те милиона, които агенцията е договорила за обезвреждане на трупове, са изразходвани и се прибягва до подписване на анекси. На 16 ноември 2018 е подписан първият анекс. Анексите продължават и в началото на тази година, когато на двете фирми са отпуснати още 12 милиона лева. Така фирмите получават чрез анекси още близо 17,5 милиона лева допълнително над основния договор от 12 милиона. Няма данни за предоставяне на допълнителна гаранция за добро изпълнение, съразмерна на възложените допълнителни дейности. Напротив, с анекс от януари 2019 г. част от гаранцията за добро изпълнение на двете фирми е освободена, в разрез с предвиденото в договора освобождаване на гаранцията едва след прекратяване на договора и то ако няма основание за задържането й.

Мотивите за възлагане на допълнителни дейности с анекси са свързани с извънредната и усложнена епизоотична обстановка в страната по отношение на болестта чума по дребните преживни животни, проникването на африканската чума по свинете и птичия грип. Същевременно липсват публични данни инсинераторите да са използвани, при която и да е от посочените епидемии. Напротив, животинските отпадъци в резултат от епидемии се заравят в земята. Освен това БАБХ отговаря на запитване на Антикорупционния фонд с писмо от 2 август 2019 г., че труповете на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете (АЧС) се загробват и не се изпращат в предприятия за изгаряне или обезвреждане, т.е. мобилните инсинератори не се използват, въпреки подписаните анекси.

Димов не се притеснява от екокатастрофа заради чумата по свинете

Димов не се притеснява от екокатастрофа заради чумата по свинете

ЕК съди България за мръсен въздух, но Димов ще покаже напредък, след лятната ваканция

Припомняме, че тази година свиневъдството бе ударено от разпространение на африканска чума по свинете, но миналото лято страната преживя и епидемия от чума по дребните преживни животни.

На база платените количества и цената, договорена на тон с инсинераторите, излиза, че за една година те са изгорили около 20 хиляди тона трупове и други животински отпадъци или близо три пъти повече от обезвредените от екарисажите в Шумен и Варна за 2017-та година. Количество, което никога досега не е обезвреждано в България и което според експерти не е възможно да бъде обработено от инсталации с подобен капацитет. Отделен е въпросът откъде са тези огромни количества животински отпадъци, при положение, че инсинераторите не обезвреждат отпадъци от епидемии.

От Агенцията отказват да дадат информация какво е преработеното и платено количество животински отпадък от момента на сключването на договора и как се контролира то. Аргументът на БАБХ за отказ е „липсващ надделяващ обществен интерес от разкриването й“.

През 2019 г. „Син кръст 2016“ и „Еко БГ СЖП“ подписват нови договори за още 30 милиона лева за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ до края на 2020 г.

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Министърът увери, че няма опасност от екологична катастрофа

При преглед на документацията по обществените поръчки юристите на АКФ са установили данни за редица нарушения на Закона за обществени поръчки при сключването на анексите. Допуснато е и припокриване на договори – за периода април – юни 2019 ЕКО БГ СЖП е имал действащи два договора с един и същ предмет по двете обществени поръчки. По отношение на „Син кръст 2016“, припокриването на договори е налице от ноември 2018 г. насам.

От Антикорупционнен фонд заявяват, че ще сезират Агенцията за държавна финансова инспекция за всички нередности.

Томислав Дончев: Загробването на убитите свине е по местообитание

Томислав Дончев: Загробването на убитите свине е по местообитание

Ситуацията е тежка, призна вицепремиерът и шеф на Епизоотичния съвет