Приех Инициативен комитет да издигне кандидатурата ми за президент на Република България. Това обяви официално пред медиите ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков преди откриване на учебната година в СУ.

Той не пожела да уточни кой участва в този Инициативен комитет, нито кой ще е кандидат за вицепрезидент. Няколко пъти повтори, че ще бъде на разположение на медиите след два дни.

За решението за кандидатурата: „Разговарям с мои приятели – десни и от дясно центристкото пространство от месеци, последната седмица разбрах, че ГЕРБ е готова да подкрепи тази кандидатура. Ще разговарям с всички партии с десни и дясноцентристките убеждения.“

Герджиков не отговори кои личности ще влязат в Инициативния комитет, нито кой от страна на ГЕРБ е разговарял с него.

„Ще приема подкрепа от всички български партии, моята цел е да ги обединя, няма да откажа подкрепа на никой, всички могат да помогнат за това обединение“, посочи той.

Относно амбициите си, Герджиков каза, че иска да „обедини българския народ и всички партии“. „Ако желанието ми беше да се сдобия с пост, първо имам такъв пост- второ преди 5 г. имах покана да участвам в президентските избори от една от най-големите партии“, коментира ректорът на СУ.

Имам нужните качества да олицетворявам динството на нацията, уверен е в себе си Анастас Герджиков. Той смята, че може да бъде полезен именно с това, като изтъкна, че е работил на няколко места, ректор е на СУ, председател на Съвета на ректорите и опитът му е да балансира между хора с различни интереси, така че всички да се чувстват удовлетворени от справедлив резултат. „Мотивировката ми за поста кандидат-президент е заради момента, в който политическото и социалното тяло е разпокъсано да помогна за обединението на всички партии“, обоснова се той.

В заключение коментира и проверката на кандидата за премиер и вицепремиер на ИТН юриста от СУ Петър Илиев. „С Петър Илиев не е приключил случая, комисията съответства действията си с правилника на СУ и продължава проверката, при завършване ще обявим резултата. Не знаехме, че съществува случая, не само комисията не знаеше, не знаехме, че съществува Петър Илиев“, каза още Анастас Герджиков.

До този момент ясните кандидати за „Дондуков“ 2 са:

Румен Радев и Илиана Йотова

Александър Томов и Лъчезар Аврамов

Волен Сидеров и неизвестен засега вицепрезидент

Луна Йорданова и неизвестен вицепрезидент

Цвета Кирилова и неизвестен вицепрезидент