14 ноември ще е датата на изборите за президент. Това решиха депутатите в пленарна зала със завидно мнозинство – от 177 гласували 152 бяха „за“, нямаше против, като „въздържал се“ гласуваха единствено от парламентарната група на БСП.

Към момента повечето от политическите сили не са излезли с окончателна позиция дали изборите за държавен глава следва да бъдат проведени заедно с предсрочния вот за Народно събрание. Добра воля това да се случи обаче фактически изразиха повечето от лидерите на парламентарно представените партии. Аргументът за това – икономическата ефективност и спестяването на милиони левове.

В крайна сметка обаче кога ще бъдат насрочени парламентарните избори решава президентът Румен Радев. Това зависи и от датата на разпускане на това Народно събрание и съответно от момента на връщане на третия мандат, който е в ръцете на БСП. Днес столетницата обсъжда кога да върне мандата, след като вчера и официално чу отказа на „Има такъв народ“ да подкрепи правителство.

Румен Радев обаче вече заяви позицията си против провеждане на избори „2 в 1“.

Припомняме, че вчера Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, заяви, че те предлагат като дата за изборите за президент 7-и ноември и избори 2 в 1 и няма да подкрепят друго решение. Днес в пленарна зала обаче се случи друго.