Около 400 души се включиха в шествието „Безсмъртния полк“. Движението е създадено в Русия преди години и цели да почете паметта на загиналите в борбата срещу Третия Райх по време на Втората световна война.

Шествието, озвучавано, по традиция, от съветски военни химни като „Вставай страна огромная“, „День победы“, „Катюша“ и др., започна от Паметника на незнайния войн, премина през Народното събрание, затвори за кратко движението на кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „Цар Освободител“, като приключи на крайната дестинация – Паметника на съветската армия, известен и като МОЧА.

От парламентарно представените партии участие в шествието взе единствено БСП и то със знакови фигури като председателя на парламентарната група на „столетницата“ Георги Свиленски, депутата Борислав Гуцанов и бившия народен представител Александър Симов.

Пристигайки до Паметника на съветската армия, обаче, шествието бе пресрещнато от контрапростест, организиран от ВМРО. В него не участваха знакови фигури от „воеводите“, а само младежи от партията. „Червени боклуци“, „Тук не е Москва“, „Чебурашка“ и някои и други нецензурни скандирания посрещнаха шествието. Поддръжниците на паметта на СССР също обаче не им останаха длъжни – „фашисти“ бе най-скандираното от тях.

В тази връзка от Столична община съобщиха, че кметът Йорданка Фандъкова е издала заповед за прекратяване на мероприятието, за да се избегнат конфронтациите и нарушаването на обществения ред.

Фандъкова прекрати проруското шествие на половината му път

Фандъкова прекрати проруското шествие на половината му път

За да не се допусне конфронтация между групи граждани

Броят на полицаите, охраняващи мероприятието, бе почти равен на броя на участниците, като в крайна сметка от „Безсмъртния полк“ успяха да положат цвета на паметника.

Сред тях бе и посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Почитаме жертвите, които даде Съветския съюз за спасението на света от кафявата чума. Днес почитаме героите, които дадоха живота си на фронта, които умряха от глад, при блокадата (на Лениград – бел.ред.). (…) Тези, които освобождаваха България от османското иго. Много загинаха тук“, незнайно защо направи аналогия и с Освободителната война тя.

„Искам да благодаря на организаторите на „Безсмъртния полк“ за вашата вярност към паметта, към паметта на дедите ви, които дадоха живота си за освобождението на България. Желая ви щастие и – ние ще победим“, добави тя.

Шепа фашисти – така пък окачестви Александър Симов от БСП събралите се противници на шествието. „Това са хора, които съжаляват за загубата на Хитлер“, отсече той.

И в самото шествие, макар и проведено от единомишленици, не липсваше раздор.

„Това е една клика – БСП, които са фашисти, която даваше оръжия на Украйна“, скара се с представителите на социалистите символичният водач на шествието – свещеник, представящ се за „иподякон“, макар под расото да бе облечен с тениска, дънки и маратонки. Името му не разбрахме.

„Искаме български паметник“ е гражданско събитие – след като се премести МОЧА, тук да има български паметник. Този протест на граждани е подкрепен от общински съветници от ГЕРБ, ВМРО и ДБ. Имаме и депутати от ГЕРБ/СДС, от ПП/ДБ, имаме подкрепа от евродепутати от ГЕРБ/СДС и ВМРО. От извънпарламентарните партии – „Консервативна България“, бившето НФСБ, КОД… Но това е граждански протест. Знаем, че е криза, но искаме тук да бъде изграден паметник на личност като цар Борис Покръстител, на цар Симеон Велики, на личност, която да обедини българите“, коментира пред News.bg организатора на контрапротеста Георги Драганов.

Припомняме, че депутатът от Държавната дума и съпредседател на централния щаб на неправителствената организация „Безсмъртният полк на Русия“ обяви през април, че тази година традиционният марш в Русия няма да се състои. Представителите на „Демократична България“ в Столичния общински съвет призоваха кмета Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието и в София.