Над 40 служители на МВР са уличени за действие или бездействие в помощ на Георги Семерджиев – шофьорът, който през юли уби с автомобила си две момичета на тротоара на булевард „Черни връх“ в центъра на София, след което избяга и с помощта на полицайката Симона Радева се укри.

Оказа се, че Семерджиев има 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения. Шофира с фалшива шофьорска книжка, фалшиви регистрационни табели и метамфетамин в кръвта. В колата му бе открита и сигнална полицейска лампа.

Проверката за чадър над Семерджиев бе започната от вътрешното министерство, след информация, че полицаи помагат на Семерджиев да се укрие. Проверката срещу Симона Радева все още не е приключила, но главният секретар на МВР Петър Тодоров очаква нейното дисциплинарно уволнение.

Проверката на МВР обхваща последните 10 години.

Дали става въпрос за чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, ще каже проверката в МВР, която продължава още. Главсекът не се ангажира с това да потвърди дали действително има чадър над Семерджиев в МВР, като обясни, че се касае за действия предимно на редови служители и евентуално за неупражнен контрол от страна на техните ръководители. Така се разбра, че проверката не е установила чадърът да е на по-високо ниво и вероятно няма да продължи.

Като пример за дисциплинарно производство, което ще бъде започнато срещу служители на Пътна и Охранителна полиция, Тодоров посочи няколко случая, в които Семерджиев е хванат да шофира без книжка, но вместо да започне производство, е санкциониран с акт. Това, по думите на главсекът, е тежка дисциплинарно нарушение.

Петър Тодоров не се ангажира с коментар за това дали заподозрените полицаи са взимали подкупи.

Петър Тодоров обаче и каза, че цялата поредица от случаи откроява наглото и брутално чувство за безнаказаност у лицето, но за изграждането му има няколко фактора, включително законодателството, което го позволява.

Има данни и за служители на Гранична полиция, които са се изкушили с участват в каналджийството с действия или бездействия. Дадени са на Вътрешния отдел, който разследва след трагичния случай в Бургас, при който загинаха двама полицаи.

В МВР вече има сигнали за подготовка за купуване на гласове на изборите на 2 октомври. Ще има огромна активност за недопускане това да се случи. Подготвили сме поредица от акции и ще се осигури засилено полицейско присъствие. Една част от полицаите, които охраняват южната граница, ще бъдат пренасочени към противодействие на купуването на гласове, но на границата те ще бъдат компенсирани от участието в охраната на армията. Септември и октомври са най-натоварените месеци откъм действия на трафика на мигранти показват данните назад във времето.

Петър Тодоров заяви, че не приема обвинения за неправомерно извършени действия и репресии срещу определени политически сили. Ние сме равнопоставени спрямо всички политически партии, посочи Тодоров, защитавайки МВР под управлението на предшественика си Бойко Рашков.