ЦИК няма притеснение по отношение организиране на изборния процес. В това увери заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева в сутрешния блок на БНТ.

За ЦИК винаги е по-добре изборите да бъдат организирани много по-рано от гледна точка на подготовка. Все още изчакваме, за да преценим, ако изборите бъдат 2 в 1, би било хубаво да имаме хронограма, изборните книжа ще бъдат едни и същи, уточни Матева. Затова все още не са приети никакви решения по организацията на президентските избори.

По отношение на предсрочните парламентарни избори ЦИК все още не могат да вземат решение, защото все още не са насрочени.

Президентът Румен Радев обсъжда с ЦИК избори 2 в 1

Президентът Румен Радев обсъжда с ЦИК избори 2 в 1

Да сме сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация

Ако изборите са 2 в 1, е добре до 14 септември да се изчака, за да се види дали президентските и парламентарните избори ще бъдат заедно. Могат да бъдат организирани избори 2 в 1, увери Росица Матева.

Машините като технологии позволяват да се гласува в повече от един вид избори. Няма пречка да се организира машинно гласуване за два избора в един ден, но ще бъде малко по-трудно, ако бъдат насрочени парламентарните избори на втория тур на президентските избори, предупреди Матева. От техническа гледна точка и от гледна точка да има повече време за ЦИК ще бъде по-добре парламентарните избори да бъдат в първи тур с президентските избори. Припомняме, датата 14 ноември е определена за президентските избори.

Все още не е предаден софтуерът за гласуване с машини. ЦИК все още няма изпълнен договор, работят техническите екипи със „Сиела Норма“, за да кажат дали е предаден изцяло софтуерът. Също така на фирмата не е платено всичко – в договора пише, че трябва да се плати тогава, когато договорът е изпълнен изцяло.

ЦИК смята, че трябва да бъдат закупени допълнителни машини за гласуване до края на октомври, като брой между 2 100 и 2 400. ЦИК е на мнение, че трябва да бъдат обезпечени секциите с над 300 избиратели.

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

И техническото обслужване на машините в секциите в чужбина

Все още не е решено дали с една карта ще се гласува или не, но мнението на Матева е, че би било по-добре да се гласува само с една карта. Предвижда се да може да се гласува само на едните избори.

Ако изборите бъдат 2 в 1 ще бъдат по-евтини, но пък трябва да се закупят нови машини. План сметката тепърва предстои, каза още Росица Матева.