Има различна избирателна активност на различните избори. Няма да бъде драматично по-ниска избирателната активност на парламентарните избори, но известно понижение няма да бъде някакво голямо събитие. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров в сутрешния блок на БНТ за предстоящия парламентарен вот на 4 април.

Той не мисли, че ще има голям проблем, тъй като подготовката се движи по график, всички районни комисии са назначени и могат да започнат работа.

31 политически партии са регистрирани за парламентарните избори. Днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставяне на СИК. Димитров се надява до следващите избори да сме се справили с пандемията.

„Като цяло мерките, които са взети, и мерките, свързани с ваксинацията на членовете на СИК, може би ще дадат някаква степен на сигурност на хората, които ще излязат да гласуват“, категоричен бе Димитров.

Тогава, когато парламентарните избори минат и държавата стане собственик на всички 9 600 машини за гласуване, тогава ще бъде истинското задължение, но в момента машините са собственост на доставчика. В момента машините са предадени за тестове и оценки.

Избираме между 31 формации на вота през април

Избираме между 31 формации на вота през април

ЦИК заличи регистрацията на две партии

Гласуването на машини не е по-трудно, отколкото работата с банкомат, увери Димитров. Той обясни, че ще се появи едно указание на самата машина, което ще поясни на хората как да гласуват, след което да продължат и партията, за която са гласували, ще бъде изписана върху екрана, ще излезе разписката и тя ще бъде пусната в кутията за гласуване.

Според него Мая Манолова е един от големите пропагандатори на машинното гласуване, а не обратното. Гласуването с машини е някакъв вид улеснение, но колкото е улеснение, толкова е и трудно, защото пренасянето на числата от дългата разпечатка върху хартиения протокол може да бъде съпътствано с размествания и това води до корекции. Всяка корекция се посреща на нож от тези, които разчитат на посланията и пропагандата, посочи Димитров.

Партиите, които силно се фокусират върху изборните правила, запълват някакъв дефицит в посланието си. Всяка СИК има представители на всички парламентарно представени партии и има един представител на коалицията, която има евродепутат. „Разнообразието е доста голямо и вероятността всички да се сговорят и да напишат нещо в протокола, не би трябвало да бъде нещо, което да има съмнение“, подчерта Димитър Димитров.

У нас няма да се използват заместващи машини за гласуване. Хората, които искат да гласуват на машина, но не могат, ще трябва да упражнят правото си на глас на хартиената бюлетина.

ЦИК прие правилата за предизборната кампания

ЦИК прие правилата за предизборната кампания

Тя стартира на 5 март

Видеонаблюдението трябва да бъде технически подготвено – кой ще разглежда записа, кой ще го пуска, какво се наблюдава, кой ще контролира видеонаблюдението през деня. „Много е лесно да се организира хаос или да бъде провокиран хаос и всичко това ще се превърне в нещо като основен образ на изборния ден“, коментира Димитров идеята за въвеждане на видеонаблюдение по време на изборите.

По думите му други екзотични предложения е да има видеонаблюдение при преброяване на бюлетините. „Идеята, че в България има 4-5 000 фокусници, които правят нещо при преброяването и произвеждат от един вид бюлетина друг вид бюлетина, според мен се дължи на нервност, на нервна почва. Такива твърдения идват от партии, които не са сигурни в своя изборен резултат и се стремят да направят от изборния ден и процедурите по гласуване преброяването като основно послание“, изтъкна Димитров.

Всяка една комисия ще получи достатъчно химикалки, за да може да бъдат дезинфекцирани. Той увери хората да не се притесняват да гласуват, мерките, които са взети не са сложни за изпълнение, защото в един магазин за пазаруване гражданите не са по-защитени.

6 732 316 са избирателите у нас за вота през април

6 732 316 са избирателите у нас за вота през април

ЦИК публикува предварителните списъци