На изпроводяк Борисов иска да ни натовари с рекорден дефицит и огромен нов външен дълг. Както и с липсващия план за възстановяване, вместо визия за модернизация и развитие, имаме програмирано плячкосване по време на криза. Борисов явно знае, че се прощава с властта и залага бюджетна бомба с часовников механизъм в основите на държавата. Това гласи позиция на Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“, за проектът за Бюджет 2021.

Републиканци за България: Бюджетът "Борисов" е безотговорен и опасен

Републиканци за България: Бюджетът „Борисов“ е безотговорен и опасен

Премиерът ни завещавал дългова спирала и нови, още по-големи бюджетни дефицити

„До изборите и смяната на правителството той ще може да харчи като луд и да си пазарува подкрепа, а новото управление ще наследи изтърбушена хазна. При това, харчовете са програмирани така, че да има много порции за Сарая и другите корупционни кръгове, които Борисов обслужва с надеждата това да му осигури свободата и спокойствието след слизането от власт“, се казва в позицията на бившия правосъден министър.

Предложеният от ГЕРБ бюджет е символ на фискална безотговорност, смята той.

Сачева не вижда "капани" в Бюджет 2021

Сачева не вижда „капани“ в Бюджет 2021

Тя е категорична, че трябва да се намери баланс да помагат на бизнеса, но той да не става зависим от държавната помощ

Мотивът му е, че се залагат огромни харчове без сериозна оценка на въздействието и гъвкавост за пренасочване при липса на ефективност, няма обосновка и разчети за очакваните ефекти. Управляващите планират да хвърлят огромни пари, без ясен ефект за гражданите и бизнеса, смята Иванов.

Той е категоричен, че подобен подход е катастрофален в години на икономическа криза. Всички резерви са изчерпани, а в новия бюджет такива не са предвидени. Неосъществените реформи сега ще трябва да бъдат въвеждани шоково като антикризисна мярка.

Правителството е планирало бюджет като за последно. Всички популистки мерки се представят като „временни„, но реално ще останат като тежест за всяко следващо правителство, категоричен е лидерът на „Да, България“.

Според него очакваните приходи са нереално завишени. Този бюджет нарушава принципите на обективност и безпристрастност при бюджетното планиране. 2 млрд. лв. са предвидени да се наливат пари от бюджета безотчетно в капитала на държавни дружества, за да се избягват изискванията за обществени поръчки, с което се улесняват кражбите и захранването на Сарая на Доган и Пеевски с корупционен ресурс, пише Иванов.

Той е категоричен, че с този проектобюджет се бетонира задкулисния и корумпиран начин на управление и крайно неефективното изразходване на публичния ресурс.