/ БГНЕС
Взето е решение да се продължи извънредната епидемична обстановка до края на юли, това стана ясно от здравния министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг на Националния оперативен щаб и Здравното министерство след среща с министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. Целта, по думите на Ананиев, е запазване на възможността на министъра, в зависимост от развитието на обстановката, да има условия за намаляване на нивото за разпространение на вируса.

„Решихме и да се засили контролът за спазване на противоепидемичните мерки и ще препоръчаме на областните щабове да засилят контрола, както и ако е необходимо, да въвеждат нови мерки в съответния регион. Ще им препоръчаме да намалят до минимум масовите мероприятия“, добави още той.

Ще се продължи с изготвянето на анализи за лицата, носители на вируса, на заразените, които са в болници, настанените в интензивни структури, лицата под домашна карантина, разпространението на коронавируса и др., каза още той.

Брифинг Щаб и здравно министерство
БГНЕС

Предстои издаването на заповед за подробно изясняване на носенето на защитни маски, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„Когато става дума за професионална изява, събитие, на което човек презентира, говорител е, дава пресконференция, говорител в телевизия, по това време, докато изпълнява задълженията си, може да е без маска“, каза още Кунчев

Днес или утре ще бъде издадена и заповед за гражданите, които ще могат да влизат в България, както и за тези, които ще бъдат под 14-дневна карантина.

Брифинг Щаб и здравно министерство
БГНЕС

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса

Междувременно беше съобщено, че български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. През май е започнало изпитване с лекарство, екипът е български, набрани са 30 пациенти. Клиничното изпитване са прави в 9 болници. Към края на месеца ще има първични резултати, допълни Кирилов.