С 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен доход за издръжка на живот в последните 6 месеца, в които управлява правителството в оставка на Кирил Петков. Това сочат данните от редовния доклад на най-големия синдикат у нас КНСБ.

1267 лева месечно – това е необходимата средностатистическа сума, нужна на човек, за да покрива текущите си разходи. За семейство с едно дете, което вече е средностатистическото у нас, са нужни пък 2286 лева, за да удовлетвори битовите си нужди. При втората група покачването на нужните доходи за издръжка е и по-високо – с 358 лева повече в сравнение с началото на годината.

„Според нашите данни, които само КНСБ независимо от НСИ проучва, хората, на които не им стигат доходите за издръжка, са нараснали с 222 хиляди. Можем да кажем, че около 2/3 от българите попадат в тази група“, цитира незавидната статистика председателят на КНСБ Пламен Димитров при представянето на доклада в централата на синдиката.

„Може да се каже, че реално обедняваме. Особено тези, които работят на минимална работна заплата, те обедняват реално, както и в номинално отношение“, посочи още той.

Пламен Димитров стреснат от инфлация през лятото

Пламен Димитров стреснат от инфлация през лятото

Още следващия месец хлябът ще се върне на старите си нива

В челните места на стоките, допринасящи за нарастващите цени, се нареждат храните и енергийните източници. Има все пак и положителни тенденции – икономиката се възстановява след ковид пандемията, като преработващата промишленост расте с 21,1 на годишна база, добивната промишленост – с 18,5%, а енергетиката расте с 14,1%.

Очакванията на КНСБ обаче са минорни. От синдиката предричат ръстът на цените да продължи в следващите месеци, за което на първо място ще допринесе скокът на цените на енергоресурсите.

А какъв е пътят, поне за частично решение на проблема с работещите бедни? Следва да се изработи ясна дефиниция за „енергийно беден“, като хората, попадащи в тази група, да получават адекватни компенсации от държавата през зимния сезон, настояват от синдикалната организация. Освен това – в срок от 4-5 години следва минималната работна заплата да достигне тази за издръжка на живота, настоя още Димитров.

КНСБ против начина, по който се чертае линията на бедност за 2023 г.

КНСБ против начина, по който се чертае линията на бедност за 2023 г.