Съюзът на съдиите в България изразява призовава Висшия съдебен съвет (ВСС) незабавно да отстрани от заеманите длъжности главния прокурор Иван Гешев, зам. главния прокурор и ръководител на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и заместник-директора на Следствието Ясен Тодоров, за да се осигури обективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност. Това се казва в декларация, публикувана на сайта на организацията.

В декларацията се призовава след това всички членове на ВСС незабавно да подадат оставки и да напуснат съвета, защото според съдиите отговорността за назначаването на Гешев, Сарафов и Тодоров на тези длъжности е изцяло тяхна.

От Съюза на съдиите искат също Инспектората към Висшия съдебен съвет да извърши проверка както на изнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров факти и обстоятелства, така и на цялостната им дейност като административни ръководители на Прокуратурата и Следствието.

От организацията са убедени, че е нужна и промяна в Конституцията в частта за съдебната власт, в няколко направления: относно устройството на прокуратурата; съществуването, функциите и правомощията на фигурата на главния прокурор; състава и конституирането на Висшия съдебен съвет, правомощията на колегиите и Пленума на ВСС; въвеждане на работещи процедури както за контрол на дейността, така и за разследване на главния прокурор и неговите заместници в случай на извършено престъпление.

Съдиите заявяват готовност да подпомогнат експертно и да участват активно в изготвянето на необходимата нормативна база, в съответствие с добрите европейски и световни практики. Те изразяват и надежда прокурорите и следователите да намерят уместна форма да изразят своята нетърпимост към случващото се.

„Съюзът на съдиите в България изразява своето категорично неодобрение на действията на ВСС и на настоящото ръководство на Прокуратурата на Република България в поредната и най-голяма досега криза, предизвикана от поведението на главния прокурор Иван Гешев, неговия заместник и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов, както и от заместника на последния – Ясен Тодоров. Тези действия не само не допринасят за укрепване на авторитета на съдебната власт, а напротив – сами по себе си се превръщат в демонстративно доказателство за тежко накърнената независимост на съдебната власт, което дискредитира способността й да устоява на политически, партийни и личностни въздействия“, се посочва в декларацията.

Съдиите подчертават, че Иван Гешев е абсолютно непригоден за поста главен прокурор поради пълна липса на необходимите съгласно закона професионални и нравствени качества. Според тях освен това много от неговите действия са недопустими от гледна точка на етичните норми и професионалните стандарти. Съжаляват обаче, че дискредитирането на Гешев надхвърля личността му и фигурата на главния прокурор и засяга доверието не само в прокуратурата като институция, която трябва да се бори безпристрастно и компетентно с престъпността, но и в цялата съдебна система.

От Съюза на съдиите изтъкват още, че по време на мандата на Иван Гешев са се осъществили всички очаквани рискове за съдебната власт, адекватна реакция от страна на Прокурорската колегия и на Пленума на ВСС винаги е липсвала. От организацията посочват като пример и случая със съобщенията за избухване на взривно устройство до автомобила на главния прокурор от 1 май 2023 г. „Нито Прокурорската колегия, нито Пленумът на ВСС обсъдиха значението на тези твърдения за събитието, на непремерените изказвания на самия Иван Гешев и на заместника му Борислав Сарафов, както и на последвалия конфликт между тях“, се казва в декларацията.

Съдиите отбелязват, че на 11 май 2023 г. мнозинството в Пленума на ВСС е отхвърлило предложение на Атанаска Дишева да бъде обсъден въпросът за взрива до кортежа на Гешев и разменените обвинения между него и Борислав Сарафов от една страна, и между Сарафов и неговия заместник Ясен Тодоров от друга. Пленумът отхвърлил и предложение да разгледа писмото на пет неправителствени организации с искан да бъдат разгледани и твърденията на Сарафов за намеса на Иван Гешев в разследването по случая. От Съюза на съдиите в България посочват, че в същия ден предложената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел обявява, че „първото, което ще направи министърът на правосъдието в новото правителство, е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт“. От организацията отпелязват, че следва одобрение от лидера на ДПС Мусатафа Карадайъ с мотив, че е създадено напрежение в обществото. „На следващия ден, 12 май 2023 г., настъпи магическа и радикална промяна в убежденията на част от мнозинството, отхвърлило категорично възможността Пленумът на ВСС да се занимава с обсъждане поведението на Иван Гешев и на публичния конфликт между него и Сарафов, като шестима членове на Прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор поради тежко нарушение на служебните му задължения по време на първоначалния оглед на местопроизшествието на 1 май 2023 г. Предложението бе мотивирано именно с публично оповестените данни в периода 1 – 9 2023 г.“, се изтъква в декларацията.

Съдиите посочват и редица случаи, които определят като примери за задкулисни механизми за овладяване на държавните институции, цитираме ги дословно: така наречените скандали „Мишо Бирата“, тефтера на Филип Златанов, „Ти си го избра“, разговорите между бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, в който Янева твърди, че Бойко Борисов е оказвал влияние на предишния главен прокурор Сотир Цацаров да я „опраска“, т.е. да предприеме действия, които да доведат до нейното освобождаване от длъжност, признанията на бившите председатели на съдебни органи Веселин Пенгезов и Методи Лалов за влиянието на Делян Пеевски в кадровия процес на административни ръководители в съдебната власт, „Цум-гейт“, придобилите в последните години широка публичност аудио записи с признанието на лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов за водещата му роля в избора на предишния главен прокурор и наложилото се обществено внушение, че това влияние всъщност представлява реалният избор на главен прокурор, а последвалото гласуване във ВСС е единствено не дотам изкусна форма за придаване на все по-изтъняваща привидност на законност.

Според организацията изброените случаи показват недопустимо политическо и криминално вмешателство в съдебната власт зад фасадата на публичните процедури, което представлява тежко нарушаване на авторитета на съдебната власт.

От Съюза на съдиите заявяват, че ако е имало съмнения в това, вчера те окончателно са заличени вчера лично от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров. „В поредица от пресконференции, брифинги и интервюта по категоричен начин беше заявено от тримата, в качеството им на участници в тези процеси, че съществуват непрекъснати нерегламентирани връзки между политици, политически партии и групировки от една страна, и действащи висши магистрати. Заемащият в момента длъжността главен прокурор Иван Гешев показа завидни театрални умения, късайки оставката си пред журналисти и разкривайки разговори, договорки, обвързаности, дори чувства на обида от „предателството“ на политици и политически партии. Цялото драматично изложение на Иван Гешев беше несъмнено политическо и лично, показващо че длъжността му и цялата съдебна власт се използват само като инструмент на тези амбиции“, се казва още в декларацията. Съдиите отбелязват, че няколко часа по-късно всичко е ескалирало с изявлението на Сарафов, че се страхува да не бъде физически ликвидиран от главния прокурор. Те изтъкват, че изказването на Борислав Сарафов е било доста информативно – за държани дела „на трупчета“, изнудване на политици, извършване на услуги на политически партии, лично облагодетелстване от служебното положение на главния прокурор.

От Съюза на съдиите в България подчертават, че авторитетът на съдебната власт вече не се уронва, а се унищожава от хора без професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било длъжност в съдебната система. От организацията посочват, че отстраняването на едни лица и назначаването на други по същите критерии и процедури не е в състояние да реши дълбоките системни проблеми на съдебната власт, водещи от своя страна до кадрови проблеми.

„Даваме си сметка за очевидните вреди, които политическата система и сенчестите центрове на власт вече са нанесли върху способността на съдебната власт да се самоуправлява в обществен интерес и върху кадровите процеси в прокуратурата в частност“, заявяват съдиите и допълват, че всички правни средства за промяна на модела на съдебната власт са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Отказват обаче да наблюдават безучастно „поредното посегателство върху независимостта на съдебната власт“.