Със символична първа копка по събарянето на старите сгради стартира процесът за изграждането на Националната детска болница в столичния квартал „Горна Баня“. Началото бе дадено в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев и служебните министри на здравеопазването и регионалното развитие – Галя Кондева и арх. Виолета Коритарова.

Главчев обясни, че днес започва първото реално действия по изграждането на детската болница отблизо 2 години. Започна разчистването на терена и всички други строителни процедури, каза премиерът и уточни, че символично е започнала първата копка – посветена на деня на детето – 1 юни.

На въпрос на News.bg дали има все още някакви пречки по строителството на детската болница и още обжалвания във връзка с нейното строителство, Главчев уточни, че вече няма повече никакви съдебни обжалвания и започват реални действия по изграждането на детската болница. Имало идея да се присъедини още един имот към детската болница, но засега се спира дотук. Няма никакви пречки за детската болница, увери още веднъж служебният премиер.

Главчев поздрави и всички деца по случай 1 юни – Международен ден на детето.

МЗ стартира изготвянето на структура на Националната детска болница

МЗ стартира изготвянето на структура на Националната детска болница

Предстои изготвянето на пакета от стратегически документи, необходими за изграждането на болницата

Владко Григоров, изпълнителен директор на Здравната инвестиционна компания за строителството на детската болница похвали, че Министерство на здравеопазването е положило неимоверни усилия, за да може в по-малко от седмица, за да започне процесът по строежа на Националната детска болница. Това, което е важно да се знае е, че всички обжалвания са минали и има решение на Върховния административен съд (ВАС). Все още има опасни елементи по фасадите и покривните конструкции, които ще бъдат премахнати. Пуснат е план за безопасност и здраве, който е съгласуван от община „Овча купел“. Пуснато е възлагателно писмо, с което се стартира изпълнение на спечеления договор за разрушаване на старите сгради преди да се започне реалното изпълнение на строежа на Националната детска болница.

Григоров добави, че за да се ускори процеса, се работи паралелно – и на терен, и с Европейската инвестиционна банка. Водят се разговори, подписано е споразумение и е стартирана втора фаза – доклади и анализи за необходимостта каква структура трябва да има самата национална детска болница, какви отделения, какви медицински и немедицински апарати и техника, какъв капацитет и техническата спецификация има нужда бъдещата детска болница.

Служебният здравен министър Галя Кондева заяви, че в Националната детска болница децата ще получат денонощна и високоспециализирана здравна помощ на едно място и в съответствие на европейските стандарти за безопасност и ефикасност. Тя благодари на всички, които полагат усилия за изграждането на болницата. Кондева вярва, че с изграждането на детската болница ще се подобрят условията и растежа на децата, с което ще се създаде условия, за да могат подрастващите да останат в България.

В началото на следващата година трябва да има готовност за проектиране и строеж.

На въпрос на News.bg кога трябва да бъде завършена детската болница, Галя Кондева посочи, че до 3-4 години трябва да е готова Националната детска болница. Наваксано е забавянето и ще изпълним ангажиментите, които поемаме сега, увери здравният министър.

Служебният регионален министър арх. Виолета Коритарова подчерта, че устройствени проблеми с терена за болницата няма. Тя обеща, че МРРБ ще създаде необходимият бърз и лесен достъп до болницата – със завършване изграждането на Софийския околовръстен път.

Държавната детска болница няма проблем с ПУП

Държавната детска болница няма проблем с ПУП

От МРРБ уточняват, че тече процедура за съседен имот